Motto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Valgspråk»)
Mottoet, beltet og skjoldet til den engelske HosebåndsordenenWindsor slott: Honi soit qui mal y pense («skam for den som tenker ondt om dette»)
Det ironiske og brutale mottoet Arbeit macht frei, det vil si «Arbeid gjør fri», prydet portene til en rekke nazistiske konsentrasjonsleire fra andre verdenskrig. Her er porten fra Sachsenhausen utenfor Berlin.

Motto, også kalt valgspråk og devise, er en kort setning som likner på et ordspråk og som beskriver en grunninnstilling til en oppgave. Mottoer er knyttet til personer, en sosial gruppe, en organisasjon, et geografisk område eller andre enheter. Synonymer er valgspråk eller devise, slagord, parole, fyndord, leveregel og tankespråk. Motto kan også brukes om korte sitater eller arbeidstitler som beskriver hovedideen i et litterært arbeid, en bok eller et kapittel, og som kan oppgis på tittelbladet. Motto kan dessuten bety et stikkord som brukes istedenfor personnavn i kunstkonkurranser der deltakerne sender inn bidrag som skal bedømmes anonymt.

Ordet motto er et lånord fra italiensk via latin der motire betyr å «huske» og muttum «mumling», ord som igjen er avledet fra muttire, det vil si «tale», «mukke» eller «mumle».[1]

Forskjellige typer motto[rediger | rediger kilde]

Man bruker ordet «valgspråk» om et motto for en monark eller andre personer, for eksempel riddere av den danske Elefantordenen og den svenske Serafimerordenen. Noen slekter har valgspråk som de kan ha valgt selv og/eller er blitt tildelt ved adling. Enkelte ridderordener har egne valgspråk, som for eksempel den engelske Hosebåndsordenen.

Samtlige norske konger etter 1905 har tatt valgspråket «Alt for Norge», mens de svenske kongene har tatt forskjellige valgspråk, blant annet För Sverige i tiden. Mange valgspråk er skrevet på latin.

«Enige og tro inntil Dovre faller» er den såkalte Eidsvolleden fra 1814 og har vært betegnet som Norges nasjonale motto.

Et slagord brukes gjerne om en fotballklubb, i en reklamekampanje, mens en parole brukes i en politisk demonstrasjon.

«Motto» er i norsk språk ofte brukt i betydningen «leveregel», det vil si et fyndord som beskriver en privatpersons generelle syn på livet, uttrykt gjennom utsagn som for eksempel «Mitt motto er 'Smil til livet, og det smiler tilbake'».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «motto (n.)», Online Etymology Dictionary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]