Valdisholm borg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valdisholm borg
Valdisholm i dag, sett fra Eidsbergsiden
LandNorge
StedEidsberg
Kart
Kart
Valdisholm borg
59°31′57″N 11°11′35″Ø

Valdisholm var en borg som lå på en holme i Glomma mellom Skiptvet og Eidsberg i Østfold. Holmen ligger i dag i Indre Østfold kommune, omtrent en kilometer nedstrøms fra Vamma kraftverk.

Valdisholm borg, slik Peter Blix mente den den kunne ha sett ut. Tegningen viser borgen vestfra.
Borgen sett østfra.
Et annet av Blix' utkast.

Borgen ble bygget under borgerkrigene på 1200-tallet som en del av et større forsvarssystem. Det var kong Håkon Håkonsson (som ble født på Folkenborg i Eidsberg) som befestet holmen, og fra 1225 holdt Arnbjørn Jonsson til her som en av kongens viktigste støttespillere.

Hertug Skule inntok borgen etter Arnbjørn Jonssons død i 1240. Videre framover nevnes borgen i kong Magnus Lagabøtes Hirdskrå som et statlig fengsel fra 1273, og det tok i mot drapsmenn fra deler av Borgarsyssel.

I 1346 nevnes Valdisholm borg for siste gang, under navnet Walletsøhus. Etter dette mistet tydeligvis borgen sin betydning og funn av kull og aske på holmen vitner om at borgen sannsynligvis ble brent ned. Gjennom Anders Sørensen Vedels oversettelse av Saxos Dannmarkskrønike fra 1575, får man vite at borgen på det tidspunkt lå i ruiner.

Den driftige teologen Jacob Nicolai Wilse, som var sogneprest i Eidsberg fra 1785 til 1801[1] forteller om murrester på stedet, som var lagt i kalk, av gråstein og tegl. Arkitekten Peter Blix gjennomførte arkeologiske undersøkelser på holmen i 1896 og han fant spor etter en seks-eller sjukantet ringmur. Innenfor ringmuren ble det videre funnet spor etter et hovedtårn i tillegg til noen mindre bygninger. Etter Blix' undersøkelser ble det som var igjen av ruiner delvis dekket til igjen.

Ved Tigelstø (Teglstø?) på Skiptvetsiden ble det i 1929 funnet rester etter et teglbrenneri med tre ovner. Det er svært sannsynlig at dette er opphavsstedet til teglet som ble brukt for å bygge Valdisholm, sannsynligvis også Tenor kirke.

I 1934 foretok Gerhard Fischer en nyregistrering av borgen. Etter dette har ikke mye skjedd, men i de siste årene har Østfold fylkeskommune i samarbeid med Riksantikvaren satt i gang prosjekter for å rydde noe av vegetasjonen som holdt på å bryte ned ruinene. Et tiltak har blant annet vært å la geiter beite på holmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]