Vadevandring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vader i Vadehavet nær Wilhelmshaven, Tyskland

Vadevandring (ev. fjære- eller lavvannsvandring) er en aktivitet som praktiseres av frisere, nederlendere, tyskere, dansker, o.a. i Nederland, Nordvest-Tyskland og i Danmark. Vadere er menn og kvinner som, med hjelp av en tidevannstabell, bruker en del av tiden når det er lavvann til å vandre og vade på den tørrlagte havbunnen. Dette gjøres spesielt fra den frisiske fastlandskysten ut til De frisiske øyer. Vadehavet, et belte av Nordsjøen, er velegnet til denne tradisjonelle aktiviteten, og det er også helst her den praktiseres.

Regulering[rediger | rediger kilde]

Vadere har bare lov til å vandre ut på Vadehavet under oppsyn av en lisensiert guide, som leder vaderne gjennom organiserte ruter. I Nederland har man Wadloopcentrum Fryslân i Holwerd, som er et opplæringssenter for vadeguider. Et annet kjent senter ligger i Pieterburen.

Matauk[rediger | rediger kilde]

I Frankrike og Sør-England går aktiviteten mere på å plukke østers ved lavvann. Østersplukkerne følger etter sjøen, mens den fjærer, og leter seg fram til østersen. Med tidevannsforkjeller på inntil 14 meter, har de store områder å streife på, men må passe på å ta hjemturen i god tid før vannet snur. Ikke-lokalkjente risikerer også å treffe kvikksand. Det har druknet flere østersplukkere som ikke kom seg inn i tide.