Văn Tiến Dũng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Văn Tiến Dũng
Født2. mai 1917
Franskokkupert Vietnams flagg Tu Liem i Hanoi
Død17. mars 2002 (84 år)
Vietnams flagg Hanoi
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
  • Minister of Defence Rediger på Wikidata
PartiVietnams kommunistparti
NasjonalitetVietnam
UtmerkelserDen gylne stjernes orden
Ho Chi Minh-ordenen
TroskapNord-Vietnams flagg Nord-Vietnam
Vietnams flagg Vietnam
VåpenartViet Minh
Tjenestetid19451986
Militær gradArmégeneral
KommandoerNord-Vietnams flagg Viet Minh
Nord-Vietnams flagg Vietnams folkehær
Deltok iFørste indokinesiske krig
Vietnamkrigen
Den kambodsjansk-vietnamesiske krig
Den sino-vietnamesiske krig

Văn Tiến Dũng (født 2. mai 1917 i Hanoi, død 17. mars 2002 samme sted) var en general i Vietnams folkehær, hvor han var stabssjef i årene 1954-1974, og deretter øverstkommanderende fram til 1980. I årene 1980 til 1986 var han forsvarsminister i Vietnam.

Han var den eneste i Nord-Vietnams politiske elite som var av bondebakgrunn. Han ble medlem av Det vietnamesiske kommunistparti i 1936, flyktet fra fransk fangenskap i 1944 og kjempet mot de japanske okkupantene resten av andre verdenskrig.

Under den første indokinesiske krig steg Dũng i gradene, til han ble stabssjef for Võ Nguyên Giáp under slaget ved Dien Bien Phu i 1954. I de følgende tyve årene stod han i Giáps skygge, som hans nærmeste medarbeider i kraft av stillingen som stabssjef for Vietnams folkehær. Han hadde imidlertid kommandoen på det nordlige frontavsnittet under påskeoffensiven i 1972, og overtok Giáps stilling som øverstkommanderende i 1974, da Giáp ble skjøvet noe til side, og Dũng hadde kommandoen da Vietnamkrigen utviklet seg som en ren konvensjonell krig mellom Sør-Vietnam og Nord-Vietnam. Han sto for planleggingen av den siste store offensiven som endte med Saigons fall i 1975.

Han ledet Vietnams invasjon av det Røde Khmer-styrte Kambodsja under den kambodsjansk-vietnamesiske krig og grensekonflikten med Folkerepublikken Kina under den sino-vietnamesiske krig.

Han ble forsvarsminister i 1980, men ble avsatt av politbyrået under en større endring i 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]