Vækstcenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vækstcenteret er et senter for bevissthetstrening i Danmark, hvor det undervises i meditativ praksis og i forskjellige former for selvutvikling. Senteret ledes av Jes Bertelsen, som i 1982 sammen med Hanne Kizach grunnla stedet. Undervisningen ivaretas av en gruppe med faste undervisere, samt gjestelærere.

Grunnlaget for undervisningen bygger på Jes Bertelsens ideer og 25 års systematisk pedagogisk utviklingsarbeid, utmyntet i Vækstcenterpedagogikken.[1] Pedagogikken legger vekt på å skille mellom selvutvikling, terapi og meditasjon, og inneholder et menneskesyn som blant annet omfatter en ikke-vitenskapelig energiforståelse, tro på reinkarnasjon og overnaturlige evner.

Vækstcenteret er organisert som en næringsdrivende stiftelse med basis i kursvirksomhet. Stiftelsens formål er å støtte utviklingen og formidlingen av Vækstcenterpedagogikken. Verdigrunnlaget bygger på en respekt for demokratiske styreformer, det kristne kulturgrunnlag, anerkjennelse av likhet mellom kjønnene og åpenhet for en vitenskapelig innfallsvinkel til psykologisk og spirituell utvikling.[trenger referanse] Bertelsen er ansatt av stiftelsen og mottar lønn tilsvarende en folkehøyskolerektor. Stiftelsens regnskap er tilgjengelig gjennom den danske Ervervs- og Selskapsstyrelse.

Vækstcenteret definerer seg selv som et moderne og åpent «legkloster». Av danske religionsforskere beskrives Bertelsen og de som aktivt forholder seg til stedet, som «Jes Bertelsen–bevegelsen».[2] Dette er dog ikke en betegnelse som har fått alment innpass.[trenger referanse] Av kristent funderte kritikere, kalles Vækstcenteret for en nyreligiøs sekt.[trenger referanse]

Vækstcenterfellesskapet består av ca. 60 voksne, også kalt fastboende. Stedet drives av frivillig arbeid, primært av de fastboende, samt fra de som gjester stedet. Det er årlig ca. 1000 mennesker som benytter seg av Vækstcenterets kurs- og undervisningstilbud, hvorav mange kommer fra Norge.[trenger referanse] Hovedvekten av de som er tilknyttet Vækstcenteret, er mennesker som profesjonelt arbeider med andre mennesker, for eksempel psykologer, behandlere, undervisere, konsulenter og leger.[trenger referanse] Derutover er det typisk kunstnere, arkitekter og andre som arbeider kreativt.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jens Erik Risom: «Vækstcenterpædagogikken», 2006». Arkivert fra originalen 6. mars 2021. Besøkt 25. mai 2008. 
  2. ^ Helle Hinge: «New Age på dansk – Jes Bertelsen-bevægelsen», København, Gyldendal, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]