Vågård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vågård
Vågårdsgrenda
Nedre Vågård
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud (Buskerud)
KirkesognUllerål
KommuneRingerike
KommunesenterHønefoss
Statusgammel storgård og grend
Kart
Vågård
60°13′43″N 10°16′15″Ø

Vågård (gnr. 92), i eldre sammenheng også skrevet som Vaagaard og Waagaard, er en gammel storgård i tidligere Norderhov herredskommune og lå opprinnelig i Haug kirkesogn, men tilhører nå Ullerål kirkesogn i Ringerike kommune i Buskerud. Gården er for lengst er delt og deler av den opprinnelige eiendommen er utpartisjonert til boligformål. Som gårdsbruk består Vågård i dag av Nedre Vågård (92/1) og Øvre Vågård (92/2), hvorav sistnevnte er størst.

Gårdsnavnet kan følge av det norrøne uttrykket , som kan bety avsides eller avkrok, men også hjem eller tilholdssted. Den første betydningen vil godt beskrive gårdens beliggenhet i forhold til både sognets yttergrenser og geografien, mens den andre vil samsvare med gårdens formål. En annen teori, fremmet av Albert Kjær, er at navnet følger av det norrøne mannsnavnet Vaði. Sistnevnte er basert på at en av nabogårdene heter Marigård, og at forstavelsen i navnet kan følge av et personnavn. Gårdsnavn som ender på -gård/-gard ble gjerne anlagt i kristen tid, men man regner allikevel med at denne gården opprinnelig er en god del eldre enn kristningen av landet og derfor kanskje kan ha hatt et annet navn tidligere. Vågård nevnes imidlertid ikke i skriftlige kilder før i 1528 (NRJ. IV 373).[1]

Vågård er ellers helst kjent som området for den tragiske hendelsen som fant sted der den 22. august i 1926; de såkalte lensmannsmordene på Vågård.

Vågårdsgrenda[rediger | rediger kilde]

Vågård er også ei lita grend, som ofte har blitt regnet til Ytre Ådal, fordi den ligger i nær tilknytning til Hensmoen, som for det meste tilhørte dette distriktet, men Vågårdsgrenda med byggefeltet på Sørflaten (Sørflatveien) tilhørte opprinnelig Haug kirkesogn (nå Ullerål kirkesogn) og lå i tidligere Norderhov herredskommune, nå Ringerike.

Stedet ligger nordøst for europavei 16 og strekker østover mot Eggemoen. Tilkomst til området går enten via avkjøringen til Hensveien (via Nymoen) og så følge Nymofaret og Nymobakken, eller fra E16 via avkjøringen til Hensmoveien og via Nymobakken, hvoretter Vågårdsveien fører inn til området i ei bru over E16. Sørflaten er et mindre byggefelt som ligger lengst vest i grenda og kloss inntil E16 ved avkjøringen til Hensmoen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skrifter utgitt for Kjeldeskriftfondet. Det Norske historiske Kildeskriftfond. 1906. s. 373. ISBN 8270611883.