Vätsäri ødemarksområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vätsäri ødemarksområde
Enaresjøen
LandFinland
Ligger iEnare[1]
OmrådeEnare, Lappland
Nærmeste bosetningIvalo
Areal1 550 km²
Opprettet1991
Kart
Vätsäri ødemarksområde
69°08′N 28°21′Ø

Vätsäri ødemarksområde (finsk: Vätsärin erämaa-alue, svensk: Vätsäri ödemarksområde) er beliggende i Enare i nord-Finland, mellom nordøstsiden av Enaresjøen og den finsk–norske grensen. Landskapet dekkes av taigaskog av gran, myr og sjøer. Den nordøstligste delen består av snaufjell. Vätsäri er en av tolv ødemarksområder i Lappland og dekker et område på 1 550 km². Reservatet er underlagt Forststyrelsen og ble opprettet sammen med de andre ødemarksområdene i 1991.[2]

Området er en del av Pasvik–Enare trilateralpark sammen ned Øvre Pasvik nasjonalpark og Øvre Pasvik landskapsvernområde i Norge, og den norsk-russiske Pasvik naturreservat. Området har en merket sti og noen hytter.

Området har en kort vekstsesong, kalde vintere, lite regn, og dårlig jordsmonn på grunn av det underliggende grunnfjellet av gneis. Enaresjøen er påvirket av sur nedbør og nedgang i fiskebestanden på grunn av kraftverkene i Pasvikelva. Området er et viktig habitat for brunbjørn og har en stor bestand av elg. Samer driver reindrift i området. Sik og lagesild utgjør de viktigste fiskeartene, med sistnevnte som en fremmed art.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ finsk geografisk sted-ID 10899527, besøkt 12. februar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Vätsäri Wilderness Area». Forststyrelsen. Besøkt 9. mai 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]