Väderöarna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Väderöarna er en tidligere bebodd skjærgård som består av et hundretalls holmer og skjær i Skagerrak. Hele øygruppen ligger i Tanum kommune og ligger ca 13 km vest for Fjällbacka. Øygruppen er avskåret fra fastlandet av Väderöfjorden.

På en av de sydligste øyene, Väderöbod, finnes et fyr som tidligere var bemannet.

Storön i den nordre øygruppen fantes det tidigere loser, lotsutkikken finnes der fortsatt. I en av de gamle losbostedene finnes idag et vertshus som har åpent året rundt.

På Hamnerö (link under), i sydøst, finnes to overnattingsboder, som tidligere ble benyttet under hummerfisket. Nå er stuene åpne for allmenheten.

På Väderöarna har lundefuglen tidligere hekket.

Øyene som hører til de nordre Väderöarna og den gamle losstasjonen eies og forvaltes idag av Statens fastighetsverk, de søndre øyene er privateide av slektninger til de fiskerne som i sin tid bygde de to overnattingsstuene på Hamnerö.

Værstasjon[rediger | rediger kilde]

Den meteorologiske stasjon, som tidigare fantes på Väderöbod, er idag en automatisert værstasjon som er plassert ved siden av lotsutkikken på Storön. Stasjonen inngår i SMHI:s nett av værstasjoner for kystobservasjoner. Vindobservasjoner fra denne stasjon nevnes i den svenske værvarslingen.

Den høyeste bølgen målt langs svenskekysten (13,0 m) ble registrert av målebøyen sydvest for Väderöarna den 14. januar 2007.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Väderöarna, Karl-Allan Nordblom, Bohusläns museums förlag senaste upplaga 2010.
  • Lotsbåten Ilse från Väderöarna, K-A Nordblom och B Quirin, Quirin förlag 2008.
  • (sv) Väderöarna i Nordisk familjebok (2. utgave, 1922)
  1. ^ «Extrema vågor». 29. mai 2009. Besøkt 20. august 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]