Utvik (Stryn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utvik
Bygda Utvik
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneStryn
Postnummer6797
Befolkning332[a] (2008)
Høyde o.h.5 meter
Kart
Utvik
61°48′23″N 6°31′09″Ø

Utvik er en bygd og kirkesogn i Stryn kommune i Sogn og Fjordane.

Geografi og befolkning[rediger | rediger kilde]

Bygda ligger på sørsiden av Nordfjorden helt vest i kommunen, midt på den lange svingen som fjorden tar mot sør mellom Anda og Stryn. Dette gir et vidt utsyn både inn og ut fjorden fra bygda. Sentrum finner du i fjordkanten der elven og riksveien kommer ned fra Utvikfjellet. Utenfor sentrum består bygda stort sett av små vestlandsgårdsbruk som ligger spredt oppetter fjellsiden på begge sider av elven til rundt 200 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utvik har vært et viktig kommunikasjonsknutepunkt i tidligere tider. Da Den Trondhjemske postvei ble opprettet i 1795 ble ruten lagt fra Breim og over Utvikfjellet til Utvik. Herfra var det båtskyss til Faleide på nordsiden av fjorden. Dette gjorde bygda til et viktig handelssted, og det var både gjestgiveri, dampbåtkai, poståpneri, handelsmenn, bakere, fargere og smeder her. Da nye reisemønstre ble dannet på midten av 1800-tallet med fylkesbåter og ny vei fra Breim til Sandane, mistet handelsstedet sin betydning, og Utvik kom mer i en bakevje. Det gikk imidlertid ferge mellom Utvik og Faleide helt til 1936 da veien på sørsiden av fjorden til Stryn stod ferdig.

Idylliske Utvik sentrum

Ved innføringen av formannskapslovene i 1837 var Utvik en del av Stryn kommune. I 1845 ble kommunen imidlertid delt i Stryn og Innvik kommuner, og Utvik ble en del av Innvik kommune. Dette varte helt til den store kommunesammenslåelsen i 1965 da de to kommunene igjen ble slått sammen til Stryn kommune.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tidligere tider[rediger | rediger kilde]

Selv om Utvik er en vestlandsbygd preget av gårdsdrift har stedet tidligere hatt både omfattende handel og industri.Helt siden midten av 1600-tallet har det vært gjestgiveri og handel her i forbindelse med trafikken over fjorden. Omleggingen av trafikken på 1800-tallet ødela imidlertid grunnlaget for denne driften.

Det har også vært en blomstrende småindustri i Utvik. Elven som renner ned i sentrum ga kraft til flere småbedrifter tidlig på 1900-tallet. Hesteskofabrikk, trevareindustri, treskofabrikk, skiproduksjon, mekanisk verksted og smedhåndverker har hatt tilhold i sentrum i de første tiårene frem mot andre verdenskrig.

Næringsliv i dag[rediger | rediger kilde]

Tilgangen på kraft fra småkraftanlegg var grunnlaget for at Moelven Industrier i Brumunddal i 1947 ville legge vestlandsavdelingen sin til Utvik i stedet for Stryn. Etter hvert ble bedriften en av de større produsentene av vinduer i landet. Da fabrikken fikk økonomiske problemer på 1980-tallet, overtok lokale eiere bedriften. Etter dette utviklet bedriften seg, og var en periode en del av Dooria-konsernet som er en av Skandinavias største produsenter av dører. Doorias virksomhet i Utvik ble avviklet i august 2011.

Utvik har i dag ellers en ganske stor produksjon av frukt og bær, og den flotte beliggenheten gir grunnlag for en del hytteutleie.

Bygninger i Utvik[rediger | rediger kilde]

Utvik kirke:

Utvik kirke

Det har vært kirke i Utvik siden 1300-tallet. Dagens kirke ble satt opp i 1840 etter tegninger av arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow. Ombygd i 1902. Bygget er en langkirke i tre, og har 350 sitteplasser. Både altertavle og prekestol er fra 1617. Kirkeklokkene er fra middelalderen.

Utvik gjestgiveri: Gjestgivervirksomhet har vært i Utvik siden 1600-tallet. Dagens bygg i sveitserstil ble tegnet av Lars Sølvberg og satt opp i 1890. Det fikk da navnet Britannia Hotell. Bygget er i dag i privat eie, og driver ikke hotellvirksomhet.

Karistova:er et hotell og kafe på Utvikfjellet ovenfor Utvik. Hotellet ble grunnlagt i 1936 av Kari Såheim. Hotellet har en flott beliggenhet, med en flott utsikt utover fjorden og bygda nedenfor. Hotellet har blitt hardt rammet av brann både i 1963 og 1982.

Aktiviteter i Utvik[rediger | rediger kilde]

Sommerdagene i Utvik arrangeres siste helgen i juli hvert år. Bygda har da torgdag med fiskekonkurranse, grilling, underholdning, utstillinger, hesteskokasting og annet moro.

Utvikfjellet ovenfor bygda er det alpinanlegg, og flott skiterreng med tilbud til både barnefamilier og topptuentusiaster.

Ute ved Moelven er det anlagt en flott badeplass ved fjorden.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Riksvei 60 passerer gjennom bygda. Østover er det 9 km til Innvik, og 46 km til Stryn. Sørover er det 15 km til Byrkjelo, 34 km til Sandane og 80 km til Førde. Fylkesvei 725 går fra Utvik og 11 km vestover til Moldreim.

Rutebusser og ekspressbusser passerer Utvik på Rv60 daglig, deriblant buss til Trondheim og Oslo.

Nærmeste flyplass er Vereide flyplass utenfor Sandene.

Annet[rediger | rediger kilde]

Kårstadsteinen

Kårstadsteinen er en stein med helleristninger fra tidlig folkevandringstid (200-500 e.Kr.). Helleristningene består av båtfigurer, svastika og innskrifter med eldre runer. Båtfigurene og hakekorset kan muligens dateres til tidlig jernalder (fra 500 f.Kr), og dermed være noen av de eldste helleristningene vi har funnet i Norge.

Det var da veien mellom Utvik og Innvik ble laget i 1898 at steinen ble sprengt ut, og en stor og seks mindre steinblokker med ristninger ble funnet i 1927. Steinen ble overført til Bergen museum, men det er i dag laget en kopi som står utenfor Utvik kirke i bygda.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]