Utvidelse av kampsonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utvidelse av kampsonen
orig. Extension du domaine de la lutte
Forfatter(e)Michel Houellebecq
SpråkFransk
Utgitt1994
Originalutgave1994
Norsk utgave2004
ForlagCappelen
Oversetter(e)Thomas Lundbo
OCLC224993074
ISBN 978-2-290-34952-6

Utvidelse av kampsonen (fransk tittel: Extension du domaine de la lutte) er Michel Houellebecqs debutroman. Den kom ut i 1994, og ble utgitt på norsk i 2004. I 1999 ble det laget film av boka.

Introduksjon til handlingen[rediger | rediger kilde]

Romanen handler om en deprimert, isolert mann som sitter fast i en kjedelig, men godt betalt programmeringsjobb.

Sammendrag av handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen (Harel), kjent gjennom fortellingen kun som Vår helt, lever et ensomt liv, og har ikke har hatt sex på over to år. Gjennom det meste av Utvidelse av kampsonen, både romanen og filmversjoner, bruker Vår helt det han husker fra å ha lest Schopenhauer og Kant. Han benytter det til å skjelle ut kommersialiseringen av menneskelig kontakt – mens den indre monologen brytes opp med anfall av kvalme og onani. Han blir satt ut av konsekvensene av beslutninger som virker små for de fleste, for eksempel å avsløre at han ikke har et sexliv ved å kjøpe en enkeltseng. Han jobber sammen med Raphael Tisserand en urovekkende, lite tiltrekkende og fortvilet jomfru på 28 år, med å holde en rekke seminarer om bruken av IT. Raphael ser opp til Vår helt for alltid å unngå relasjoner, og lytter til hans betraktninger om kjærligheten med tragisk, men til slutt inspirerende konsekvenser.

Litterær betydning og kritikk[rediger | rediger kilde]

Den franske tittelen Extension du domaine de la lutte er blitt oversatt til engelsk med den mer konsise Whatever (samma det). Selv om dette ordet ikke er en direkte oversettelse av den opprinnelige franske tittelen, knytter den an til hovedpersonens pessimistiske syn på livet. Kampen i den opprinnelige tittelen er uttrykkelig knyttet til klassekampen i en parodi av slagord gjort populære av parisiske studentbevegelsen i 1968, som Vår Helt utvider til både seksuelle og økonomiske motsetninger. «Teorien er at den seksuelle revolusjonen på sekstitallet ikke skapte kommunisme, men kapitalisme i det seksuelle markedet, som forviser den frastøtende underklassen mens de privilegerte initiativ munner ut i korrupsjon, apati og overdrivelse.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Sex export The Independent on Sunday 21. august 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Utvidelse av kampsonen – sitater