Uti vår hage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uti vår hage
Generell informasjon
SjangerHumor-drama
Prod.landNorsk
Sesonger2
Episoder14
Lengde28 min (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
MedvirkendeHarald Eia
Bård Tufte Johansen
Atle Antonsen
Bak kamera
Skaper(e)Atle Antonsen, Harald Eia, Bård Tufte Johansen
Sending
Periode11. september - 23. oktober 2003 (sesong 1)
10. januar 2008 - 6. mars 2008 (sesong 2)
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
IMDb

Uti vår hage er en norsk TV-serie av og med Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen. Serien består av humoristiske novellefilmer hvor hver episode har en hovedhistorie og flere små historier som flettes inn i hovedhistorien. Det er produsert to sesonger av serien, hvor andre sesong går under navnet Uti vår hage 2. Første sesong bestod av seks episoder og ble vist første gang på NRK1 i september-oktober 2003 mens andre sesong ble vist første gang på NRK1 i januar-mars 2008 og bestod av syv ordinære episoder samt en spesialepisode. Uti vår hage 2 ble kåret til beste humorprogram under Gullruten 2008 og beste forestilling på tv/film under Komiprisen 2008. Den første sesongen med Uti vår hage var den første serien der de tre komikerne jobbet sammen.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episodeoversikt sesong 1[rediger | rediger kilde]

Episode Tittel Vist første gang Regissør
1 Ridderreiser 11. september 2003 Ole Martin Hafsmo
2 Fanget i norsk film 18. september 2003 Ole Martin Hafsmo, Arild Fröhlich
3 Frelseren 25. september 2003 Ole Martin Hafsmo, Arild Fröhlich
4 Statsministeren 9. oktober 2003 Magnus Martens, Per Hustad, Ole Martin Hafsmo, Arild Fröhlich
5 Operasjon Rettferdighet 16. oktober 2003 Arild Fröhlich, Ole Martin Hafsmo, Per Hustad (kreditert som Pedro "Exotic Dancer"Hustad)
6 Hulter til bulter 23. oktober 2003 Ole Martin Hafsmo, Arild Fröhlich

Episodeoversikt sesong 2[rediger | rediger kilde]

Episode Tittel Vist første gang Regissør
1 Söta bror, söta syster 10. januar 2008 Andreas J. Riiser
2 Ikke i rute 17. januar 2008 Eskil Vogt
3 Noreg über alles 24. januar 2008 Ole Endresen
4 Alt for Norge rundt 31. januar 2008 Andreas J. Riiser
5 Tvillingskjebner 7. februar 2008 Ole Endresen
6 Flåttmannen 21. februar 2008 Ole Endresen
7 Allværsjakka 28. februar 2008 Ole Endresen
8 Dessert 6. mars 2008

Episode 8 var en spesialepisode som inneholdt scener og sketsjer som var blitt klipt bort fra de øvrige episodene, og kommentarer fra de tre serieskaperne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Se hovedartikkel: Episoder av Uti vår hage.

Tema og personer[rediger | rediger kilde]

Sesong 1:

  • Danskene som ikke forstår hverandre
  • Lena fra Døden på Oslo S
  • Homofile historikere
  • Rødt Hår og Fregner-foreningens medlemmer
  • Britt Myklebost
  • Mobildetektiven
  • Plystrekongen Attar

Sesong 2:

  • Episode 1: Even, Maria von Clintbjerg, Thormod Jølsrud, Pakistanerne
  • Episode 2: Ordfører Aslak Grødum, Roar Wang, Oslolosen
  • Episode 3: Trym Hellevik, Albinoen Jeremias, Thormod Jølsrud (Arbeider i riksrevisjonen og leder i Norges Føflekkforbund)

Om serien[rediger | rediger kilde]

Oppbygging av episodene[rediger | rediger kilde]

Hver episode er laget som en 30 minutter lang novellefilm med en sentral historie som danner hovedlinjen for handlingen. Ut fra enkelte av rollefigurene eller tilfeldige hendelser i hovedhistorien fortelles det i tillegg små bihistorier som i utgangspunktet ikke har noe med det egentlige handlingsforløpet å gjøre. I enkelte tilfeller kan en bihistorie vies nesten like mye tid i filmen som hovedhistorien som for eksempel historien om homøopatene i episoden Ridderreiser i sesong 1. I hver episode presenteres det stort sett et helt nytt persongalleri med helt nye rollefigurer. Enkelte rollefigurer kan imidlertid dukke opp i flere episoder som danskene med språkproblemer som var med i to episoder i sesong 1 og Harald Eias tolkning av rollefiguren Lena fra Døden på Oslo S som har dukket opp i episoder i begge sesongene. Eia, Johansen og Antonsen spiller de fleste av rollene selv, og spiller flere roller hver per episode. I tillegg brukes det andre skuespillere og statister og i tillegg kjente personer som spiller seg selv i selvparodierende gjesteroller. Disse rollene kan være sentrale i episoden, som rollene til Pål Bang-Hansen og Yngve Hågensen i henholdsvis episode 2 og 5 i sesong 1, eller en mindre birolle.

Serien bruker en del innslag fra norske TV- og radio-programmer, både fiktive og autentiske. I de fiktive innslagene brukes normalt programmenes egentlige programledere som omtaler saker i handlingen eller intervjuer rollefigurene. Blant programmene som er blitt brukt til fiktive innslag er Norge i dag og Frokost-TV. Autentiske innslag er blant annet hentet fra Du skal høre mye og Holmgang. Serien bruker også ofte fortellerstemmer hvor enten rollefigurene selv forteller eller deler av hendelsesforløpet kommenteres av utenforstående stemmer, gjerne på samme from som blir brukt i forbrukerprogram.

Episodene avsluttes som regel med at en sang som har en tilknytning til episoden avspilles mens de ulike rollefigurene fra episoden mimer til den.

Vignett[rediger | rediger kilde]

Seriens åpningsvignett er inspirert av vignetten til den amerikanske TV-serien Sopranos. Vignetten viser en røkende bilsjåfør, spilt av Albert Berglund, som kjører gjennom bygater og på turen passerer en rekke av rollefigurene som dukker opp i løpet av sesongen. Turen ender opp i en hage. Kjenningsmelodi og åpningsmelodi er den svenske folkevisen «Uti vår hage». Sangen er laget av Spitfire consumer music som bruker opptak fra et norsk pikekor i en versjon inspirert av «Woke Up This Morning» av Alabama 3 som er kjenningsmelodi for Sopranos.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Første sesong av serien ble produsert av Dropout Productions for NRK med Ole Martin Hafsmo som hovedregissør og Lars Hognestad som produsent. I tillegg til Eia, Johansen og Antonsen, bidro Alice Sommer som manusforfatter. NRK har selv produsert andre sesong av serien, mens Tore Vinje Brustad bidrar som manusforfatter. Ole Endresen er regissør for fire av episodene, mens Andreas J. Riiser og Eskil Vogt regisserer de øvrige. Eirik Ingstad Sandberg var prosjektleder. Christina Rezk Resar bidro på de to første episodene

Annet[rediger | rediger kilde]

DVD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

Første sesong ble gitt ut på DVD 4. februar 2004. Episodene på utgivelsen var redigert noe i forhold til det som ble vist på fjernsyn. Blant annet var avslutningsscenene hvor rollefigurene mimer til en sang klippet bort, som er med på DVD-en som nå selges. Utgivelsen inneholdt ekstramateriale som kommentatorspor, slettede scener og enkelte sketsjer fra TVTV med Atle Antonsen og Kristopher Schau.

Direktesending på internett[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med førstegangs visning av episodene i sesong 2, blir det laget spesialsendinger på internett. I sendingen forteller de tre skaperne om serien, viser klipp som ikke ble med i serien og svarer på innsendte spørsmål. Sendingene, som varer om lag en time, går direkte og sendes etter visning av hver episode.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

De fleste rollene spilles av Eia, Johansen og Antonsen selv. I tillegg brukes kjente og ukjente skuespillere, statister og kjente personer som spiller seg selv. I enkelte episoder er det også brukt skuespillere med Downs syndrom hentet fra teatergruppa Frøya. I episoden Frelseren fra sesong 1 hadde disse skuespillerne en sentral rolle.

Skuespillere (utvalg):

  • Pernille Sørensen: Sesong 1: episode 1, 3 og 6
  • Kristopher Schau: Sesong 1: episode 4
  • Albert Berglund: Sesong 1: alle episodene, i tillegg «hagemannen» i åpnings- og avslutningsvignetten
  • Brit Myklebost: Sesong 1: episode 2, 6, sesong 2: episode 2
  • Pia Tjelta: Sesong 2: episode 6

Personer som spiller seg selv:
Sesong 1:

Sesong 2:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]