Bruker:Zuiram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dette er en Wikipedia-brukerside / This is a Wikipedia user page

Hvis du finner denne siden noe annet sted enn Wikipedia, så er det et speilsted. Vær oppmerksom på at siden kan være utdatert og at brukeren som eier siden ikke nødvendigvis har noen personlig tilknytning til andre steder enn Wikipedia selv. Originalsiden finnes på http://no.wikipedia.org/wiki/Bruker:Zuiram

If you find this page on any site other than Wikipedia, you are viewing a mirror site. Be aware that the page may be outdated, and that the user this page belongs to may have no personal affiliation with any site other than Wikipedia itself. The original page is located at http://no.wikipedia.org/wiki/Bruker:Zuiram

Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation

Introduksjon[rediger | rediger kilde]

Zuiram
Wikipedia:Babel
Babel-brukerinformasjon
no-N Denne brukeren behersker norsk (bokmål)morsmålsnivå.
en-4 This user has near native speaker knowledge of English.
de-1 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf grundlegendem Niveau.
fr-1 Cet utilisateur dispose de connaissances de base en français.
nn-1 Denne brukaren meistrar nynorsk på eit grunnleggjande nivå.
Brukere etter språk
Jeg har ingen referanser
Mangler referanseside!
Denne brukeren kommer fra
Bergen.

Vennligst overlat vedlikehold av denne siden til meg, og etterlat beskjeder på diskusjonssiden i stedet. Bidrag til denne siden vil i hovedsak flyttes dit eller slettes; unntaket er portering av maler fra den engelske WP o.l.

Jeg er norsk, hankjønn og fra Bergen. I hovedsak bidrar jeg på den engelske Wikipedia, og du finner en annen brukerside der, inkludert et tragisk stort antall userboxes, lagt til takket være en runde med insomnia. :P

Om noe jeg gjør her skulle oppfattes som upassende, setter jeg pris på en beskjed om dette på min diskusjonsside; dette vil forsøkes tatt til etterretning.

Mitt fokus på begge utgaver av Wikipedia, er å bedre artiklene som omhandler psykofarmakologi og japanske koryu-kampsporter. Sistnevnte fordi jeg interesserer meg for dette, førstnevnte fordi jeg mener å ha noe å bidra med og fordi depresjon er en svært viktig folkesykdom.

En naiv utregning på de samfunnsmessige kostnadene assosiert med depresjon, rent ut basert på tapt realverdiskapning, sykelønnsutbetalinger, eventuell behandling og administrativ overhead på dette, med svært konservative tall fra kilder som Statistisk Sentralbyrå og Centre for Disease Control, forteller oss at det er et realverditap på 8 milliarder NOK per år forbundet med depresjon (tapt realverdiskapning + sykelønn + behandling og anslåtte administrative kostnader, ganget med antallet personer som går inn i yrkeslivet per år, ganget med sannsynligheten for depresjon i løpet av yrkesaktiv alder).

Tidlig og effektiv behandling av dette kan redusere kostnadene med 50% eller mer. Tallene tar heller ikke hensyn til f.eks. pårørende, selvmord, tapte inntektsmuligheter, eller at realverdiskapningen allerede har disse tapene "innbakt". Og det er umulig å sette tall på tapt livskvalitet og lidelse.

Følgelig mener jeg det er viktig at Wikipedia utvikler seg til å inneholde korrekte, nøyaktige og utførlige opplysninger om depresjon (og andre sinnslidelser med høy prevalens), samt hvordan dette kan behandles på en forsvarlig og effektiv måte, basert på hva forskningen understøtter.

Dette er en av de fremste årsakene til at jeg prøver å bidra, og forespørsler om nye artikler eller utbedring av eksisterende artikler kan etterlates på min brukerdiskusjonsside, mens personlige spørsmål kan stilles per e-post.

Jeg gjør oppmerksom på at jeg ikke er faglært, men heller det man kan kalle en avansert pasient, med erfaring i å hjelpe mennesker med depresjoner og angst. Mine erfaringer inkluderer (utover min egen kamp mot langvarig behandlingsrefraktær depresjon) slike ting som sjelesorg, råd rundt rettigheter og instanser man kan henvende seg til. Ellers har jeg en god del kjennskap til medisiner.

TODO[rediger | rediger kilde]

Utover å fortsette arbeidet med å oversette og utbedre artiklene om psykofarmakologi fra den engelske utgaven, er følgende artikler forespurt og påbegynt:

Artikler jeg har skrevet eller bidratt vesentlig til[rediger | rediger kilde]

Artikler jeg har oversatt fra den engelske Wikipedia[rediger | rediger kilde]

Wikiprosjekter på Norsk[rediger | rediger kilde]

Ressurser[rediger | rediger kilde]

Her følger et lite utdrag av de ressursene jeg benytter meg av når jeg jobber på artikler om psykofarmakologi. De fleste er på engelsk, men en beskrivelse for hver enkelt på norsk er ført opp her. Utover dette benyttes også privat kommunikasjon med personer i forskningsmiljøene, samt med praktiserende helsepersonale på forskjellig nivå.

Medisinske databanker for lekfolk[rediger | rediger kilde]

Medisinske databanker for helsepersonale[rediger | rediger kilde]

Molekylære databanker[rediger | rediger kilde]

Øvrige databanker[rediger | rediger kilde]