Uregyptisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Uregyptisk eller arkaisk egyptisk er det utviklingstadiet til egyptisk språk i epoken tidlig dynastisk tid i Egypt, fra rundt 3000-tallet og fram til 2600-tallet f.Kr. Deretter er språket betraktet som gammelegyptisk. De første kjente inskripsjoner på uregyptisk er datert fra rundt 3400 f.Kr.[1] Det er det tidligste kjente tilfellet av bruk av egyptiske hieroglyfiske tekster. Det er samtidig muligens det eldste gjenlevende språk generelt, og det eldste overlevende afroasiatiske språk i det hele tatt.

Tekstkorpus[rediger | rediger kilde]

Tidlige egyptiske inskripsjoner er kjent fra alle deler av Egypt. Imidlertid er de fleste av tekstene er hentet fra faraoenes graver i nekropolis ved Abydos og fra gravene til eliten i Saqqara. De lengste tekstene på små elfenbein- eller beintabletter. Dette er etiketter for varer og produktbeskrivelsen og kvantitet. I tillegg finnes det årsdata, korte skriv om året som skjedde under en bestemt farao. Spesielt sistnevnte tekster er historisk verdifull, men ofte vanskelig å forstå. Andre tekster funnet på segler. Det vanligvis er navn, titler og til institusjoner som er kalt. Det er også mange inskripsjoner på keramikk, men disse er vanligvis korte.

Under det første dynastiet er det vanligvis bare navnet og tittelen på den avdøde. Under det andre dynastiet er også ulike lister. Andre korte inskripsjoner har overlevd på ulike gjenstander.[2] Fra og med det tredje dynasti er det noen lengre gravinnskrifter, men vanligvis bare tittelen og navnet på gravens eier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Inscriptions Suggest Egyptians Could Have Been First to Write», New York Times 16. desember 1998
  2. ^ Emery, Walter Bryan (1964): Ägypten. Geschichte und Kultur der Frühzeit, 3200–2800 v. Chr. Goldmann, München, s. 197–208.