Uppsalabuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En veteranbuss, tidligere tilhørende Uppsalabuss.
En buss fra Gamla Uppsala Buss med UB09-lakk som kjører for Uppsalabuss på linje 20.

Uppsalabuss er et svensk kollektivselskap, tidligere eiet av Uppsala kommune, men siden 1. januar 2012 eiet av Landstinget i Uppsala län.[1] Selskapet driver bybusstrafikk i Uppsala samt trafikk til forstedene Bälinge og Storvreta. Trafikken drives på kontrakt av Gamla Uppsala Buss, som også er et landstingseiet, tidligere kommunalt selskap. Selskapet het tidligere Upsala Stads Trafik AB, og var den direkte etterfølgeren til Uppsala Spårvägs AB.

Fra begynnelsen var Uppsalabuss og Gamla Uppsala Buss to helt ulike selskaper, men rundt begynnelsen på 1970-tallet kjøpte Uppsalabuss opp Gamla Uppsala Buss og dets vognpark, siden midten på 1990-tallet er det igjen skilt fra Gamla Uppsala Buss, men er nå simpelthen bestiller av trafikk og har altså ingen egne busser.

Billetter og priser[rediger | rediger kilde]

I og med at Uppsalabuss tidligere har vært et kommunalt selskap uten samarbeid med private busselskaper og kun et svakt samarbeid med Upplands Lokaltrafik så er prisene og billettene skilt fra resten av länet.

Siden 12. desember 2010 tas ingen kontanter imot på bybussene, tidligere så kostet en kontantbillett 30 kroner, ti kroner mer enn for eksempel en SMS-billett, som kostet 20 kroner for en voksen da det ble innført, dette for å forebygge kontantbetaling og dermed minske risikoen for ran. Etter at kontanthåndteringen ble fjernet kan man betale med kredittkort. SMS-billett for barn/ungdom opp til 19 år kostet tidligere 12 kroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. januar 2013. Besøkt 14. januar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]