Unnur Wilhelmsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unnur Wilhelmsen
Født14. des. 1964Rediger på Wikidata (59 år)
BeskjeftigelseOperasanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Unnur Astrid Wilhelmsen (født 14. desember 1964) er en norsk operasanger (sopran), født og oppvokst i Drammen. Etter flere år i Wien er hun nå bosatt i Köln i Tyskland. Sin sang- og klaverutdannelse har hun fra Norge og Island, og Lied og avsluttende operastudier (mag.art.) fra Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Internasjonal karriere[rediger | rediger kilde]

Hun har hatt opera- og konsertengasjementer i Tyskland, Østerrike, Belgia, Sveits, Italia, Ungarn, Norge, Island, Canada, Russland, Nepal og India.

Hun har sunget på en rekke internasjonale festivaler som Wiener Festwochen, Liberty Festival, Jeunesse Festivalen og Trinità dei Monti (Roma). Hun ble invitert til å synge for FN (United Nations) for støtte til uprivilegerte barn i Nepal i februar 2008 og hun flere ganger sittet i juryen for Jugend Musiziert i Tyskland (på Bundesebene).

Lengre engasjementer[rediger | rediger kilde]

Fra 1992-1995 var hun medlem av Salzburger Hoftheater Ensemble, og 1995 var hun en av hovedpristagerne i INKD (Internsjonal operettekonkurranse Noco Dostal i Østerrike). Fra 1995 virker hun som freelance kunstner. Ved siden av sitt opera- og konsertarbeide er hun aktiv i kammermusikalsk sammenheng. Hun er en av medlemmene i Vienna Classical Trio (Unnur Astrid Wilhelmsen-sopran, Karin Leitner-fløyte, Gerhard Loeffler-gitar), og synger wienerlieder i duo med Trond Davidsen.

Repertoar[rediger | rediger kilde]

Hennes operarepertoar strekker seg fra Giovanni Paisiello over Mozart og Beethoven til Poulenc og Antonio Bibalo. Hovedvekten i hennes arbeid er likevel Wienerlieder og operette. En av hennes øvrige spesialiteter er islandske sanger.

Unnur Astrid Wilhelmsen har sunget med en rekke kjente orkestere som Wiener Strauss-Company (som består av musikere fra Wiener Symphonikerne), orkesteret fra Teatro Massimo i Palermo, Wiener Akademische Philharmonie, orkesteret fra Staatsoperaen i Budapest og Wiener Opernball Damenensemble.

Hun har hatt en rekke opptredener på radio og fjernsyn bla. på NRK, RAI, RÚV og WDR.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]