Universitetet i Nordland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Universitetet i Nordland
Universitetet i Nordland
Grunnlagt 1994
Type Statlig universitet
Beliggenhet Bodø
Studenter 6014 [1] (2013)
Ansatte 557 [2] (2013)
Nettsted www.uin.no
Posisjonskart
Universitetet i Nordland ligger i Nordland
Universitetet i Nordland
Koordinater: 67°17′20″N 14°33′37″Ø

Universitetet i Nordland (UiN), tidligere Høgskolen i Bodø (HIBO), ble etablert 1. januar 2011 etter en sammenslåing av flere mindre høgskoler. Universitetet har i dag over 6000 studenter og over 550 ansatte. Universitetet er et av åtte statlige universiteter i Norge og er et resultat av at tre høgskoler i Nordland ble slått sammen som en del av Høgskolereformen i 1994.

Universitetet har filialer i Mo i Rana og Stokmarknes, samt undervisning i Steigen, Tysfjord, Sør-Helgeland og ved Vensmoen studiesenter. I Bodø har universitetet samlet sin virksomhet på Mørkved. Frode Mellemvik var rektor frem til 31. juli 2007. For perioden 1. august 2007 til 31. juli 2011 har universitetet ansatt professor Pål A. Pedersen, tidligere dekan ved Handelshøgskolen i Bodø.

Universitetet tilbyr vel 80 fag- og profesjonsstudier innen fiskeri- og naturfag, samfunnsfag, handelsfag, sykepleie og lærerutdanning. Disse kan tas i varierende lengder fra halvårsenheter til bachelorgrader, mastergrader og enkelte doktorgradstudier, samt en rekke kurs-, etter- og videreutdanninger. UiN er medlem av European University Association.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stortinget vedtok 28. mai 1970 at Nordland distriktshøgskole skulle legges til byen og undervisningen startet høsten 1971 i provisoriske lokaler, men da lærerhøgskolen flyttet til Rønvika i 1972 overtok høgskolen de gamle lokalene i Torvgata. Sykepleierhøgskolen ble etablert i Bodø i 1920 og ble drevet av Norske kvinners Sanitetsforening, men kommunen overtok skolen i 1967. På 1980-tallet ble det bestemt at høgskolen skulle ligge ved dagens plassering på Mørkved, og høgskolen flyttet inn i første byggetrinn i 1986 under navnet Høgskolesenteret i Nordland. Landets andre siviløkonomutdanning ble da plassert til byen.

Sykepleierutdanningen ble samlokalisert til Mørkved, og høgskolen fikk sitt nåværende navn i 1994. Etter en større utbygging i 2004 flyttet lærerutdanningen fra Rønvik til Mørkved slik at all utdanning ved Høgskolen i Bodø ble samlokalisert. Høgskolen søkte om universitetsstatus høsten 2009, ble 19. november 2010 akkreditert som universitet og endret navn til Universitetet i Nordland fra 1. januar 2011. [3]

Samarbeid med andre universiteter og høgskoler[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Nordland har et tett samarbeid med Høgskolen i Harstad, Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Nesna. De har spesielt fokus på fire områder; teknologi og realfag, økonomi, ledelse og IKT, helse og sosialfag og pedagogiske utdanninger.

Andre eksempler på samarbeid er at Høgskolen i Narvik tilbyr ingeniørutdanning lagt til Universitet i Nordland, campus Bodø. Her kan studenter blant annet ta forkurset, og Høgskolen i Narvik leier lokaler ved UiN. Høgskolen i Narvik og UiN samarbeider også om utvikling av master i ledelse og teknologi, og høgskolen i Harstad tilbyr vernepleierutdanning som er delvis lagt til Universitetet i Nordland.

Regjeringen har øremerket 5 millioner kroner til samarbeid mellom høgskolene og universitetene i nord.

Internasjonalt samarbeid[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Nordland har en satsing på internasjonalisering gjennom et samarbeid mellom 90 høyere utdanningsinstitusjoner og nettverksorganisasjoner. Utvekslingsstudenter fra over 40 ulike land studerer ved UiN. Handelshøgskolen startet blant annet et samarbeid med Zhejiang Ocean University i Kina i 2003 .

I forbindelse med utvekslingsprosjektene holder UiN en internasjonal uke som inneholder aktiviteter for norske og utenlandske studenter. Gjennom uka serveres det blant annet mat fra forskjellige deler av verden, og det legges vekt på de mulighetene man har til å studere utenlands.

[rediger | rediger kilde]

Universitetets logo har et fargesprakende utseende som symboliserer variasjonen i Nordlands natur.[4] Logen ble endret i forbindelse med at skolen ble et universitet i januar 2011. De fire forskjellige fakultetene i UiN har sine hovedfarger, Fakultet for biovitenskap og akvakultur har grønn, Fakultet for samfunnsvitenskap har rosa, Handelshøgskolen i Bodø har blå og Profesjonshøgskolen har orange.

Campusene[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Nordland består av de tre campusene Campus Bodø, Campus Helgeland i Rana kommune og Campus VesterålenStokmarknes.

Campus Bodø er hovedcampus ved UiN og tilbyr en rekke studier. Det er planlagt en utvidelse av universitetsområdet ved Campus Bodø.

Campus Helgeland åpnet for første gang i år 20.august 2013 og tilbyr blant annet bachelor i økonomi og ledelse, bachelor i sykepleie, årsstudium i økonomi og ledelse, bedriftsøkonomi (deltid Helgeland over to år), master i klinisk sykepleie, bachelor i sosialt arbeid og MBA i teknologiledelse.1

Campus Vesterålen tilbyr studier som økonomi, sykepleie, barnehagelærer og sosionom, og er praksisregionen for de grunnskolelærerstudentene som tar sin studie nettbasert. Campus Vesterålen tilbyr også en rekke videreutdanninger.

Fakulteter[rediger | rediger kilde]

Universitetets fire fakulteter er:

Studentmedier[rediger | rediger kilde]

Universitetets studenter lanserte 1. mars 2007 Ventus, Studentmediehuset i Bodø. Studentavisen Bodøstudenten og Studentkanalen slo da sine redaksjoner sammen og dannet et mediehus med én ansvarlig redaktør. Nettsiden ventusmedia.no er kjernen i mediehuset, i tillegg kommer et månedlig magasin i papir.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]