Universiteit van Amsterdam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Universiteit van Amsterdam
Grunnlagt1632; 391 år siden (1632)
TypeOffentlig universitet
DirektørGeert ten Dam
BeliggenhetAmsterdam, Nederlands flaggNederland
Studenter34 000[1]
Ansatte6 000
Nettstedhttps://www.uva.nl/ (nederlandsk)
ErstatterAthenaeum Illustre, Remonstrants Seminarium, Klinische School
Kart
1 = Amsterdam University Library
2 = Amsterdam Neuroscience
3 = Amsterdam Institute for Addiction Research
Universitetet i Amsterdam
52°22′05″N 4°53′35″Ø

De Universiteit van Amsterdam (forkortet UvA) er det største universitetet i Nederland og et av de største forskningsuniversitetene i Europa. Det offentlige universitetet har 34 000 studenter, 6 000 ansatte, 3000 stipendiater og et årlig budsjett på om lag €850 millioner [2]. Universitetet er det tredje eldste i Nederland.[3]

Universitetets historie går tilbake til 1632, da kommunale myndigheter etablerte Athenaeum Illustre med Casparus Barlaeus og Gerardus Joannis Vossius som berømte lærere. I 1877 ble Athenaeumet omdannet til universitet og gitt navnet etter byen (da Gemeentelijke Universiteit Amsterdam). En rekke universitetsbygg samt campusen på Roeterseiland ligger i Amsterdam sentrum, med en rekke fakulteter ligger i omkringliggende bydeler. Universitetet er organisert i syv fakulteter: rettsvitenskap, humaniora, medisin, odontologi, realfag, økonomi og næringsliv, adferdsvitenskap og Amsterdam University College (i partnerskap med Vrije Universiteit Amsterdam).

Universitetet i Amsterdam har uteksaminert seks nobelprisvinnere og fem statsministere i Nederland. [4] I 2014, det var rangert 50 i verden, 15. i Europa, og 1. i Nederland av QS World University Rankings. Universitetet plassert i topp 50 i verden i syv felt i 2011 QS World University Rankings innen lingvistikk, sosiologi, filosofi, geografi, vitenskap, økonomi og økonometri, og regnskap og finans.[5]

Tette bånd opprettholdes med andre institusjoner internasjonalt gjennom medlemskapet i League of European Research Universities (LERU), Nettverk av Universiteter fra Hovedstedene i Europa (UNICA), European University Association (EUA), the International Student Exchange Program (ISEP), og Universitas 21. Universitetet har blant annet utvekslingsavtaler med Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.[6][7]

Historie[rediger | rediger kilde]

Athenaeum Illustre (1632-1877)[rediger | rediger kilde]

I januar 1632 ble Athenaeum Illustre grunnlagt av kommunale myndigheter i Amsterdam. Skolen var i hovedsak viet til medisinsk undervisning. De to første professorer var Gerardus Vossius og Caspar Barlaeus. Utdanningen Athenaeum Illustre tilbydde sammenlignes med andre institusjoner for høyere utdanning, selv om dee ikke kunne tildele doktorgrad. Etter trening på Athenaeum, kunne studentene fullføre utdanningen ved et universitet i en annen by.

På denne tiden lå det også flere andre institusjoner for høyere utdanning i Amstedam, eksempelvis Collegium Chirugicum, som utdannet kirurger og andre institusjoner som ga teologiske kurs for remonstranter og mennonitter. Amsterdam hadde høy grad av religionsfrihet, noe som tillot etableringen av disse institusjonene. Studenter ved Colegium Chirugicum og de teologiske institusjonene deltok regelmessig i undervisning på Athenaeum Illustre.

Anatomitimen av Dr. Nicolaes Tulp malt av Rembrandt viser en leksjon i anatomi som finner sted i Amsterdam i 1632, det året universitetet ble grunnlagt. Nicolaes Tulp er ansett som en av forfedrene til det medisinske fakultet.[8]

Athenaeum begynte å tilby kurs for studenter i ikke-faglig profesjonell opplæring innen apotektekniker og kirurgi i 1800. Athenaeum var en liten institusjon fram til det 19. århundre, med færre enn 250 studenter og åtte professorer. Kjente studenter ved Athenaeum inkluderer Petrus Tiele.

Campus[rediger | rediger kilde]

Som en bynær institusjon har Universitetet i Amsterdam alltid holdt til i nye og gamle bygninger spredt over hele hovedstaden. Fordi UvA er ikke befinner seg på en bortgjemte campus, blandes studenter og borgere i byen slik at Amsterdams innbyggere opprettholder kulturelle og akademiske bånd til universitetet. De fleste av UvA-bygningene ligger i hjertet av Amsterdam, med bare fakultetene for vitenskap, medisin og odontologi liggende utenfor. Universitetet ligger i den største regionen i Nederland, Randstad, med en befolkning 7,2 millioner innbyggere.

Bushuis-bygningen
Binnengasthuis-området
Oost-Indisch Huis-bygningen
Allard Pierson museet
Artis biblioteket

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.uva.nl/en/about-the-uva/about-the-university/facts-and-figures/facts-and-figures.html Offisielle fakta fra Universitetet i Amsterdam.
  2. ^ Universitetet i Amsterdam (14. desember 2017). «Facts and figures». Universitetet i Amsterdam. Besøkt 30. september 2019. «The University of Amsterdam has over 34,000 students, 6,000 employees, 3,000 PhD researchers and an annual budget of €850 million, making us one of the largest broad-based research universities in Europe.» 
  3. ^ Belzen, Jacob (2010). Towards Cultural Psychology of Religion: Principles, Approaches, Applications. s. 215. 
  4. ^ «Academic awards». University of Amsterdam. Arkivert fra originalen 27. september 2011. Besøkt 27. juni 2011. 
  5. ^ «QS World University Rankings 2011». QS. Besøkt 5. september 2011. 
  6. ^ Universitetet i Oslo. «Utvekslingsavtale mellom Universiteit van Amsterdam og Det utdanningsvitenskapelige fakultet». Universitetet i Oslo. Besøkt 30. september 2019. «Avtalen er for studenter som ønsker å studere innenfor det pedagogiske og utdanningsvitenskapelige feltet.» 
  7. ^ Universitetet i Bergen. «Universiteit van Amsterdam og Det psykologiske fakultet (ERASMUS+)». Universitetet i Bergen. Besøkt 30. september 2019. 
  8. ^ «The Anatomy Lesson of Dr Nicolaes Tulp». UvA. Besøkt 18. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]