Universitas (avis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Universitas
Papirutgaven av Universitas 2. mars 2023.
LandNorge
TypePeriodikum
Grunnlagt1946
PrisGratis
Ansvarlig redaktør(er)Alida De Lange D’Agostino
SpråkBokmål
Politisk posisjonNøytral
Opplag12 000
Nettstedhttps://universitas.no (norsk), https://universitas.no/tag/english (engelsk)

Universitas er en avis på papir og nett skrevet av studenter i Oslo, tilknyttet Studentsamskipnaden SiO. Den utgis ukentlig ved samtlige av SiOs 28 læresteder i Oslo og omegn, og dekker nyheter, kultur-, debatt- og reportasjestoff som angår studentmassen i Oslo. Papirutgaven går i trykk hver onsdag kveld, og distribueres vederlagsfritt ved høyere læresteder, SiO-foretak og studentboliger torsdag morgen. Med et opplag på 12 000 ukentlige eksemplarer og 30 utgivelsesdatoer i året, er Universitas en av Europas største studentaviser.

Universitas ble etablert i 1946, og produseres av en redaksjon med heltidsansatt redaktør, nyhetsredaktør og daglig leder; samt deltidsansatte mellomledere, og en rekke journalister og fotografer som får betalt per bidrag. Avisen har lokaler i Moltke Moes vei på UiOs Blindern-campus.[1] Ansvarlig redaktør 2022-2023 var Guro Aasaren.[2] Ansvarlig redaktør for høst 2023-vår 2024 er Alida de Lange D’Agostino. Nyhetsredaktør er Vilhelm Ofstad Bjørgul.

Avisen trykkes av Amedia Trykk Lillestrøm.

Historie og drift[rediger | rediger kilde]

Universitas utkom for første gang i Studentsamskipnaden i Oslos regi ved UiO i 1946. Redaktør var blivende litteraturprofessor og Ibsen-ekspert Daniel Haakonsen. Navnet er latin for universitet (med grunnbetydning «verden», «universet», «helheten» e.l.) og er hentet fra UiOs latinske navn, Universitas Osloensis.

De første årene hadde Universitas et redaksjonsråd hvor professornavn som Arne Næss og Ragnar Anton Kittil Frisch figurerte. Fra senere tider har for eksempel Øystein Sørensen, Kjetil Rolness, Tor Edvin Dahl, Jahn Otto Johansen, Erling Borgen, Erling Dokk Holm og John Olav Egeland jobbet i avisen, og dessuten tegnere som Ellen Auensen, Christopher Nielsen, Mikael Holmberg, Ola A. Hegdal og Karine Haaland.

Avisen begynte med ukentlige utgivelser igjen høsten 1990 etter å ha kommet med mellom 9 og 16 nummer i året helt siden 1954. I 2004 økte fra 32 til 34 nummer i året, og i 2009 kommer det 35 utgaver. Opplaget er per 2020 er på 12 000 eksemplarer.[3]

Avisen utkommer på papir og internett, fra 1998 til 2007 med adressen universitas.uio.no,[4] siden med adressen universitas.no. Universitas har tradisjonelt hovedvekt på UiO, men har fra 2010-årene også økt dekningen av andre læresteder i Osloområdet.

Finansiering og dekningsområde[rediger | rediger kilde]

Om lag halvparten av avisens driftsinntekter er annonsesalg, resten er offentlig støtte. Universitas mottar støtte fra Studentsamskipnaden SIO, gjennom Velferdstinget i Oslo.

Universitas dekker i dag alle læresteder tilknyttet samskipnaden. Etter sammenslåingen av studentsamskipnadene i 2011, vil det si at avisen i tillegg til sitt opprinnelige fokus siden 1946, Universitetet i Oslo, også dekker følgende institusjoner:

Hovedfokuset ligger fortsatt på Universitetet i Oslo.[5]

Redaktører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Universitas - Universitas». www.universitas.no. Besøkt 1. april 2023. 
  2. ^ «Kontakt oss - Universitas». www.universitas.no. Besøkt 1. april 2023. 
  3. ^ «Om Universitas». universitas.no. Besøkt 14. september 2020. 
  4. ^ universitas.uio.no, besøkt 24. januar 2007
  5. ^ «Studiesteder tilknyttet SiO». sio.no (norsk). Besøkt 1. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]