Ungfinska partiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ungfinska partiet
LandFinland
Leder(e)Pehr Evind Svinhufvud, Kaarlo Juho Ståhlberg, Jonas Castrén
Grunnlagt1894
Nedlagt1918
IdeologiLiberalisme Finsk nasjonalisme

Ungfinska partiet (finsk: Nuorsuomalainen Puolue) er et tidligere politisk parti i Finland. Partiet ble stiftet i 1894, først som en fraksjon innenfor det Finska partiet. Partiet deltok som eget parti i det første valget til enkammerlantdagen i 1907. Det ble splittet i 1918.

Partiets viktigste standpunkt var motstand mot det man oppfattet som en unnvikende holdning hos de såkalte gammalfinnarna i Finska partiet overfor de russiske myndighetene. Ungfinnene ønsket å motarbeide russifiseringsforsøk gjennom passiv motstand, lovlighetskontroll og henvisning til den finske konstitusjonen.

Blant partiets fremste medlemmer, og representanter i det finske senatet, var de to senere presidentene Kaarlo Juho Ståhlberg og Pehr Evind Svinhufvud.

Partiet ble splittet i 1918, da den politiske dagsorden ble forandret i og med selvstendigheten. I spørsmålet om fremtidig statsskikk tilhørte Svinhufvud monarkistene og Ståhlberg republikanerne. Partiets venstrefløy sluttet seg til Framskrittspartiet mens høyrefløyen ble en del av samlingspartiet.

Arvtagere i nyere tid[rediger | rediger kilde]

Partiet Ungfinnarna ble opprettet i 1994. Partiet så seg som en videreføring av en liberal arv etter Ungfinska partiet. Ungfinnarna var representert i Riksdagen 1995 - 1996[1], og ble oppløst i 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]