Ungdom for human narkotikapolitikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ungdom for human narkotikapolitikk (UHN) er en norsk ungdomsorganisasjon. Organisasjonen ble stiftet 6. april 2010 etter initiativ fra unge medlemmer av moderorganisasjonen Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

UHN er motstandere av den såkalte krigen mot narkotika, der mennesker som bruker og besitter mindre doser blir kriminalisert og mister rettsvern og tilgang på fullgode helse- og sosialtjenester. Organisasjonen viser til at både politikken og legevitenskapen anerkjenner narkotikaavhengighet som en sykdom, og at narkotikaavhengige derfor bør ha samme tilgang på helse- og sosialtjenester som alle andre.

I organisasjonens politiske plattform heter det videre:

Den såkalte krigen mot narkotika – med nulltoleranse og kriminalisering som viktigste våpen – har vist seg å være fullstendig feilslått. Utbredelsen av illegale stoffer har økt i takt med omkostningene til politi, rettsvesen og fengselsvesen. Mangelen på regulering og kontroll av narkotikamarkedet har skapt grobunn for en enorm narkotikaøkonomi med ringvirkninger over hele verden. Aller hardest går krigen mot narkotika ut over narkotikaavhengige mennesker, som kriminaliseres, stigmatiseres og mister rettsvern og tilgang på grunnleggende velferdstilbud. Denne onde sirkelen, med stadig mer narkotika og stadig verre levekår for narkotikaavhengige mennesker, må brytes.

På stiftelsesmøtet 6. april 2010 ble følgende personer valgt til å sitte i sentralstyret: Jarle Fagerheim (leder), Fabian Woxholth (politisk nestleder), Daniela Fuenzalida Plaza (organisatorisk nestleder)l, Rikke Kjølen, Lisbeth Larsen, Eilin Mork og Michelle Muren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]