Underskrivernes Hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underskrivernes Hus
Underskrivernes Hus i Vilnius
Kart
Underskrivernes Hus
54°40′56″N 25°17′22″Ø
Nettstedhttps://lnm.lt/muziejai/signataru-namai/

Underskrivernes Hus ligger i Pilies gatve nr 26 i Gamlebyen i Vilnius, hovedstaden i Litauen. Den har fått dagens navn etter at Litauens uavhengighetserklæring ble undertegnet her 16. februar 1918. Bygningen er i dag et museum, og er en del av Litauens nasjonalmuseum.

Bygningen er første gang nevnt i et edikt fra 1645. Huset er endret en rekke ganger gjennom 1600- og 1700-tallet. Etter en større brann på 1700-tallet, gikk det igjennom en større ombygging og fikk en ny etasje. På slutten av 1800-tallet ble det bygget om av Kazimierz Sztral i stilen nyrenessanse etter tegninger av den russiske arkitekten Alexiej Polozov.

Huset ble opprinnelig brukt som bolighus, eter hvert åpnet Sztral den kjente kafeen Biały Sztral i første etasje, som var i virksomhet helt fram til 1939.

Fram til 1918 hadde Den litauiske hjelpekomiteen, som opererte under første verdenskrig, kontorer i bygningen, og det var i denne organisasjonens lokaler at Det litauiske råd møttes i februar 1918 og undertegnet uavhengighetserklæringen. I tiden videre huset bygningen både boliger og kontorer for ulike litauiske organisasjoner.

Etter at Litauen ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1990, ble det bestemt at bygningen skulle omgjøres til museum, og dette åpnet for publikum i 2000, og har siden 2003 vært en del av Litauens nasjonalmuseum.

16. februar hver år blir undertegnelsen av uavhengighetserklæringen minnet i huset.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]