Ulriksdal gruver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjenstøpt gruveinngang Ulrikdal
Stoll i Ulriksdal

Ulriksdal gruver er ei nedlagt gruve som ligger i Trondheim kommune. Gruva ligger like sør for fylkesvei 704 i Sjøla.

Gruvedrifta ble starta av ridder og baron William Davidson i 1670 for å utvinne kobber. Engelskmannen drev samtidig Mostadmarkens Jærn-Værk i Malvik. Gerhard Schøning skriver om Davidsons privilegier ved sitt besøk i Klæbu i 1773: «Privilegiene indeholdte blant andet, at i Værkernes Cirkumference, af 4 Mile, alt Savbrug og alt Tiære-Brænderie afskaffes, men dette gav Anledning til Trætte og Processer, og det nye Ulrichsdalske Værk svarede ei til det Haab, man havde giort sig derom». Etter 5 års drift ble virksomheten innstilt.

Driften ble tatt opp igjen noen år senere, men ble også da innstilt etter kort tid. Schøning rapporterte i 1773 at det var store gråfjellshauger utafor de to gruveinngangene etter kort tid. Han konkluderte med at gruvedrifta «maae have været temmelig vidt dreevet», gruvene var full av vann. Smeltinga av malmen foregikk først ved Sjølbekken på gården Nideng, senere ble det bygd smeltehytte ved Hyttfossen.

I 1901 til 1903 var det et nytt forsøk på gruvedrift i Sjøla. Nordenfjeldske Grubeselskap sto bak drifta, denne gang etter svovelkis. I 1902 var 17 mann sysselsatt ved gruva og årsproduksjonen var ca. 800 tonn svovelkis.

Neste driftsforsøk var i 1909, da ble det tatt ut 1650 tonn eksportkis. Det siste driftsforsøket var mellom 1916 til 1918 i regi av A. Huitfeldt & Co. Kisen som ble tatt ut ble frakta til Ilsvika og blanda med kisen fra Kjøligruvene fra Ålen.

Ulriksdal gruver ligger i grønsteinsfeltet i Vassfjellet. Dette grenser til gabbroforekomsten på gården Jesmo, der Franzefoss driver steinbrudd og pukkverk.

Kilder[rediger | rediger kilde]