US Airways

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En US Airways Boeing 737 i gamle farger
US Airways Building

US Airways (IATA-kode US, ICAO-kode AWE) er et amerikansk flyselskap. Selskapet ble etablert i 1939 og har hovedkontor i Tempe, Arizona. Det er det sjuende-største flyselskapet i USA med en flåte på 282 fly som flyr til 179 destinasjoner i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Karibia, og Europa.

US Airways hadde tidligere hovedtyngden av rutenettverket i østre USA, med hovedbaser i Charlotte, Pittsburgh og Philadelphia. I 2005 ble selskapet fusjonert med America West Airlines som hadde et omfattende rutetilbud i vest.

US Airways opererte ruten Oslo-Philadelphia under sommersesongene 2009 og 2010, og var da et av to amerikanske flyselskaper som hadde ruteflygninger mellom Norge og USA. I dag er det kun amerikanske United Airlines (tidligere Continental) og skandinaviske SAS som opererer ruteflygninger mellom de to landene, begge på ruten Oslo-New York (Newark).

Ulykker[rediger | rediger kilde]

US Airways Flight 1549 traff en flokk Kanadagjess etter take-off fra La Guardia i New York. Fuglene fløy inn i motorene på airbusmaskinen og forårsaket så store skader at begge motorene stanset og flyet mistet all motorkraft. Flyet måtte nødlande på Hudsonelva. Takket være kaptein Chesley Sullenberger og styrmann Jeffrey B. Skiles kom alle passasjerene og hele mannskapet fra hendelsen med livet i behold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

luftfartstubbDenne luftfartrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.