UFO: Afterlight

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
UFO: Afterlight
UtviklerAltar Games
UtgiverTopWare Interactive
1C Company
DistributørSteam
GOG.com
SerieUFO
Siste versjon1.7
PlattformMicrosoft Windows
Utgivelse9. februar 2007
SjangerTurbasert strategispill, sanntidstaktikk, sci-fi-spill, strategispill, post-apokalyptisk videospill
ModusEnspiller[1]
Nettstedwww.ufo-afterlight.com

UFO: Afterlight er et action-strategi-videospill publisert i 2007, av Altar Games, hvor handlingen foregår på planeten mars. Det er et ganske komplekst spill med mye fokus på detaljstyring og planlegging. Målet med spillet er å gjøre mars beboelig ved å terraforme planeten, og å vinne krigen mot de aggressive romvesenene kalt beastmen.

Historie/handling[rediger | rediger kilde]

Jorden er invadert av Reticulans, og for å overleve har de resterende menneskene opprettet koloni på mars vha reticulan'ene, men siden Mars er en gold ørken, kan ikke så mange folk klare seg der, så 10 000 mennesker ligger nedfrosset i et «Cryogenic monument» i påvente av at forholdene skal bedre seg. Det finnes også en stor romstasjon i bane rund jorden, men kontakten med denne er brutt. Den operative styrken i mars-basen begynner med arkeologiske utgravninger og geologiske undersøkelser i områdene rundt, men blir snart forstyrret av ukjente roboter som angriper og dreper en mann. Her kommer spilleren inn, i å undersøke hva som skjedde.

Man finner ut at det er et forsvarssystem laget av marsboere, men man kan bare finne roboter. De angriper etter få dager, vannforsyningsakvedukten til basen fra mars' nordpol. Og deretter følger begivenheter tett i tett, som gir en få muligheter til å slappe av. Den farligste motstanderen, beastmennene, minner om dinosaurer i romdrakter, angriper etter 2 uker via en hyperrom-portal etterlatt av marsboerne. Etter det første angrepet følger nesten aglige kamper mot disse. Senere i spillet dukker reticulans opp, en annen klan av reticulans invaderer deler av mars nær menneskenes base, og senere i spillet dukker de opprinnelige marsboerne opp på andre siden av planeten. Disse har meget høy og annerledes teknologi, og har ligget i dvale i flere millioner år.

Spillets oppbygning[rediger | rediger kilde]

Spillet fokuserer sterkt på planleggingsbiten og detaljkontrollering. Planeten mars er delt opp i mange områder, med hvert sitt navn ut ifra virkelige kallenavn av ulike steder på Mats.Din egen base ligger i et krater, og du begynner med 3 tilstøtende områder. For å annektere nye landområder, må du sende et team ut i et kjøretøy og plassere geologiske sonder der, som begynner utforskning av området og mineralkartlegning. Når du så har annektert området, kan du bygge en gruve der hvis området har forekomster av ressurser (olje, metaller, kjemikalier, krystaller eller edelmetaller) og starte utvinning. Dette er helt nødvendig for å kunne produsere våpen og utstyr på basen. Man kan også på en del områder foreta arkeologiske utgravninger.

Spillet kan deles inn i en strategisk og en taktisk del:

Spillets strategiske del[rediger | rediger kilde]

Spillets strategiske del foregår i basen og oversiktskartet over Mars' områder. Herfra styrer du produkjsonen av våpen og utstyr, hvem som forsker på hva, og karakterens egenutvikling. I tillegg har du en diplomatisk meny, hovr du inngår eller bryter allianser og avtaler med ulike grupper eller raser. Herfra bestemmer du også hvilken sammensetning soldatlagene skal ha, med hvem personer/aliens/roboter og våpen og utstyr. På oversiktskartet over planeten dirigerer du dine 2 kjøretøy til ulike soner, og rekkefølgen på hvor de skal kjøre kan planlegges. Her ser du hvilke områder du har kontroll over, hva slags installasjoner som er der og hvilke oppdrag som er tilgjengelige, evt om det er noen kritiske oppdrag. (oppdrag du nærmest er nødt til å sende soldater til, og gjennomføre, for å i det hele tatt overleve) Du får også en oversikt over omgivelsenes fiendtlighet (dvs, hov ugjestmildt det er mhp temperatur og stråling fra rommet, eller vind) som er avgjørende for om du i det hele tatt kan sende soldater dit. Om fiendtligheten er høyere enn romdrakten tåler, går det fort hull på den og personen inni er raskt satt ut av spill uten reparasjoner av drakten og førstehjelp.

Spillets taktiske del[rediger | rediger kilde]

Den taktiske biten foregår i et bestemt oppdrag ute på hvert område. Oppdragene varierer fra bare å utradere all motsatnd eller en bestemt alien eller gruppe av aliens, til å kidnappe en bestemt alien, ødelegge eller hente et bestemt objekt, eller forsvare et annektert område fra fiendtlige angrep. UFO'en du har til rådighet kan transportere inntil 7 soldater med utstyr. Også i oppdragene er detaljplanlegging en viktig del, ved at du kan kjøre tiden i slow moiton eller pause helt så ofte du vil. Kameraet kan varieres helt fritt i alle vinkler, både fra 1. og 3. persons synsvinkel. Geografien er delt inn i 3 høydenivåer, dvs bakken, 1. "etasje" av plattformer og bunkere/kommandorom, og 2. "etasje" av plattformer, tårn og tak. Det er en vesentlig del av spillet at man skal bruke terrenget og konstruksjoner til å få det nødvendige overtaket over fienden, men ofte er kun utstyret du har den avgjørende faktoren.

Raser i spillet[rediger | rediger kilde]

Mennesker[rediger | rediger kilde]

Du er øverste lederen, som skal holde styr på forskning på teknologoier, trening av soldater og personell, produksjon av våpen og utstyr, og aktiv krigføring ute på oppdrag på planeten.

Beastmen[rediger | rediger kilde]

Hovedmotstanderen i spillet, de er store og veier ca. dobbelt så mye som en mann, og tåler dermed mere skade. De bruker samme sanser som mennesker i kampe, dvs syn og hørsel, men har i tillegg veldig god luktesans. De har stadig tøffere soldater mot deg utover i spillet. Hovedgruppene av Beastmen er Beastmen og Matriarker. Beastmennene er soldier, chief, shaman, alchemist, boss, grønn og rød matriark samt ulike "kjæledyr", som er "spider", "worm" og "roller"- også disse kommer i farligere varianter utover i spillet.

Matriarkene er en slags "damer", og høvdingene for Beastmen'ene som løper, sikter både fort og presist og har veldig kraftige våpen. I tillegg unngår de kuler, dermed er disse de aller verste motstanderne i spillet. De er midlertid sårbare overfor laservåpen og sjokkgranater, og sverd om du treffer de.

Reticulans[rediger | rediger kilde]

Klassiske "grey" romvesener, som du kan inngå allianse med tidlig i spillet fordi de også har problemer med robotene. De er spinkle og lette, og er dårlig utstyrt med våpenteknologi, men er utrolig sterke med bruk av psykiske våpen og egenskaper.

«Expedition»[rediger | rediger kilde]

Utover i spillet invaderer disse overraskende mars nær deg, og inngår raskt fred, og du får vite at de er kommet for å straffe og utslette reticulanene som invaderte jorden, fordi de er en opprørsgruppe fra deres planet. Altså var det imot deres vilje at de opprinnelgie reticulanene gikk til krig mot andre planeter.

Marsboerne/roboter[rediger | rediger kilde]

Robotene er en motstander fra dag en i spillet, men er egentlige ikke særlig vanskelige å slå, før de får plasmavåpen. De ser bare forover med kameraer, beveger seg sakte eller tåler nesten ingen ting, og har lite treffsikre våpen. Marsboerne derimot, er høyt teknologiske, vanskelige å skade / drepe unntatt med metallvåpen som sverd/sagblad, kan gjøre seg usynlige og har avansert plasma-og elektroniske våpen. Det er vanskelig å få til en dialog med dem, men om du redder en marsboer fra beastmennene senere i spillet, kan du inngå fredsavtale. MArsboerne er spinkle, grønne og med en rar metallrustning, og om du obduserer en drept marsboer får du vite at de er mere planter enn de er biologiske, med lavt stoffskifte, men kan likevel bevege seg relativt raskt.

De ulike slagene roboter er:

  • "Crawling drone", den første du møter på, (smmen med Mech) er en kompakt robot på størrelse med et rådyr. Den har fire bein, og krabber ganske sakte avgårde- men den kommer fram omtrent overalt. Den har et sammenleggbart våpensystem i bakkant.
  • "Mech", er også en av de vanligste robotene til marsboerne. Den er formet som en mann, men er mye større og veier flere hundre kg. Den går sakte på to elefantaktige føtter, men den tåler virkelig mye skade. Den har et våpen i hver "hånd".
  • "Levitating drone" er ganske ufarlig. Den er ikke større enn en katt, men den er veldig rask. Den svever bortover vha en slags kraftfelt-motor. Den har bare plass til et våpen, og bruker lang tid på å sikte. Som regel er et skdd nok til å ta den ut.
  • "Spider robot", er den farligste av robotene. Den er stor og tung som en mech, men ser ut som en tønne med fire bein som den krabber avgårde med. Den tåler utrolig mye skade før den er ødelagt, og vanlig prosjektil-ammunishjion fungere ikke mot den. Man må bruke laser, elektromagnetiske våpen eller eksplosiver. Men den er som Mech'ene, ganske treg. Den har bare et våpen, men til gjengjeld mye større utgave enn de andre, og gjør dermed mer skade når den skyter.

Våpen i spillet[rediger | rediger kilde]

For en fullstendig oversikt over våpen benyttet i spillet, se Liste over våpen i UFO: Afterlight.

I starten av spillet er utvalget av våpen ganske sparsomt, man har bare noen få håndvåpen og kniver fra jorden, samt noe konstruksjonsutstyr. Man får midlertid raskt tilgang til å prodsuere egne pistoler og automatrifler og ammunisjon, som er tilstrekkelig tungt nok inntil man får produsert håndgranater og hagler. Men gjennom hele spillet er tidspresset for å oppgradere våpenarsenalet, ganske høyt. Faller du etter i utviklingen, har du sannsynligvis allerede tapt.

Våpnene kan deles inn i samurai-våpen, vanlige lette og tyngre skytevåpen, laser-og elektromagnetiske våpen, eksplosiver og våpen beslagt lagt fra romvesener etter å ha vunnet kriger utenfor basen.

I tillegg spiller utvilingen av ekstrautstyr som kikkertsikter, lyddempere og kraftforsterkere, eller nattkikkerter og infrarøde kikkerter, en stor rolle for utfallet av kamphandlinger, og det samme gjelder oppgradering av romdraktene.

Man kan også bygge egne roboter og utstyre de med modifiserte versjoner av nesten alle våpnene som soldatene kan bruke, unntatt samurai-våpnene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 237950, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com