U (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «U: Natt»)
U
Generell informasjon
SjangerUngdomsprogram, magasinprogram
Prod.landNorge
Sendeår1991–2001
SpråkNorsk
Foran kamera
Programleder
Sending
Periode12. sep. 199131. mai 2001
TV-kanalNRK, NRK2
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3 / SDTV
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

U er et norsk ungdomsprogram som gikk på NRK TV fra 1991 til 2001. U var NRKs nye ungdomssatsing på 1990-tallet og skulle komme til å romme mange subsjangere, blant annet U:natt. Programledere den første sesongen var Tonje Steinsland, Ole Andreas Holen, Per A.D. Jynge og Cathrine Irgens Nilsen.

Programmene fra U var preget av både humor, ironi og alvor. Den første sjefen for U var Karin Julsrud, som også var første programleder i programserien Halvsju på 1970- og 1980-tallet. Redaksjonen i U ble etablert med bare et fåtall faste ansatte, men med et budsjett som ga Julsrud muligheter til å skrive kontrakter med regissører fra norsk film- og reklamemiljø. Julsrud hadde også selv regi på serier som ble produsert av U. Da Julsrud trakk seg som redaksjonssjef fikk redaksjonen først regissør Anders Holm som sjef, og senere Leif Holst Jensen.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Med sin særegne kameraføring og en kjapp stil ble programmet tidlig på 1990-tallet en suksess.

Alex Rosén hadde sin debut i denne programserien i 1991–1992 og ble nærmest en kultfigur etter sine opptredener. Han ble valgt av redaksjonen etter opptredener som vokalist i bandet Go-Go Gorilla og et intervju i ungdomsmagasinet Chili.

Serien U:Natt ble sendt i 1994 med komiker Harald Eia og musiker Simone Larsen som programledere og med komiker Bård Tufte Johansen som stuntreporter med et ekstra kamera montert på hodet. De sendte blant annet sine live-sendinger fra en nedlagt industrihall, samt en del utesendinger, blant annet fra en bensinstasjon i Trondheim der Børge Brende deltok som debattant fra Unge Høyre. Temaene varierte til alt fra russefeiring til politiske stridstema som opptok ungdom.

U-redaksjonen høstet i 1997 stor internasjonal anerkjennelse. Flere av programmene i serien U:Trippel ble i 1997 solgt til en rekke land i verden, De forente arabiske emirater, Sveits og Australia, og de nordiske land.[1]

U mottok flere priser. Prix Danube i 1993 for en dokumentar fra krigen i Jugoslavia, regissør Morten Tyldum. U ble også nominert for beste ungdomsprogram i Prix Jeunesse 1994, vant flere gullruter i 1995 for beste musikkvideo, «Vårofferet», regissør Pål Nissen, filmen En Annen Anna, regissør Karin Julsrud, og dokumentaren fra Sør-Afrika, regissør Pål Nissen. I 1995 vant serien Åtte & 1/2 Prix Europa Special i Berlin, og filmen En Annen Anna fikk også Prix Europa for «special commendation».[2] I 1996 vant programmet fra Sør-Afrika en Prix Jeunesse for beste ungdomsdokumentar (U: Sør-Afrika) i konkurranse med 75 TV-kanaler fra 62 land. En episode av U fikk Gullruten 2000 i klassen beste reportasje i «U ..om onani»[3]

Nevneverdige innslag[rediger | rediger kilde]

I noen av de første innslagene i U (1991–1992) fikk vi se tre sinte, unge menn i bar overkropp og rosa caps fra bandet Nemlig Hemlig. «Vi formidler den intensiteten det er å leve, kan du si.» «Vi er et produkt av det samfunnet andre har skapt, og som er på vei i dass. Vi skal bygge nytt på ruinene,» var blant uttalelsene fra bandet.[4]

Norskproduserte serier/programmer som gikk i U[rediger | rediger kilde]

Underprogram av U[rediger | rediger kilde]

U: Natt (1994)[rediger | rediger kilde]

En to timer lang sending som startet sent på fredagskveldene. Programmene hadde sendestart 18. mars 1994. Karin Julsrud var produksjonsleder.[5] Programledere var Harald Eia, Simone Larsen og Siv Fossåskaret, mens utegående reporter var Bård Tufte Johansen. Programmet inneholdt musikk, humor og intervju, samt serien «Flåttum gård».[6]

U: Trippel[rediger | rediger kilde]

U: Trippel var en TV-serie som ble produsert av U-redaksjonen i NRK fra 1996 til 1997. Serien var dokumentarbasert og inneholdt møte med tre ungdommer i hvert program, over ett tema - derav navnet «Trippel».

U: Verden[rediger | rediger kilde]

U: Verden var en TV-serie som ble produsert av U-redaksjonen i NRK mellom 1995 og 1998. Serien var en co-produksjon med SVT, DR og Yle og hvert program tok for seg fremmede kulturer eller konfliktområder i verden.

Andre[rediger | rediger kilde]

Programledere/reportere/medarbeidere[rediger | rediger kilde]

Programledere (Ufullstendig)
Regi (Ufullstendig)
Andre
  • Håkon Noodt (1991-1997) (klipper, programutvikler og vignetter)

Omtale[rediger | rediger kilde]

Aftenposten (2003) «I 1994 jobbet det som skulle bli "Lille lørdag"-gjengen i ungdomsprogrammet "U". Harald Eia, Marit Åslein og Bård Tufte Johansen, for å nevne noen. "Målet til "U", skriver komikerne selv om DVD-lanseringen, "var å vise at ungdom drev med antirasistisk arbeid på fritiden, at ungdommer slet med å få jobb (på den tiden var det 0,5 prosent ledighet i Norge) og at det ikke var flaut for ungdom å snakke om kjønnssykdommer. Vi fikk det ikke så bra til. Vi syntes ungdommer var sytete og schtøgge". Derfor lagde vi heller "Lille lørdag". Som ble en slags parodi på "U" og det programmet vi egentlig skulle lage.»[7]

Kommentar[rediger | rediger kilde]

Programmet U kan være vanskelig å definere da det rommet alt fra studiobaserte diskusjonsprogrammer og live-sendinger til kortfilmer og dokumentarer. Programmet kan også karakteriseres som en egen tv-avdeling for ungdom da det rommet så mange halvseperate serier som gikk parallelt med hverandre, som for eksempel U:natt og U:verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hvem hva hvor 1998 s.258
  2. ^ «Prix Europa 1995 – Awards» (PDF) (engelsk). Prix Europa. Arkivert fra originalen (PDF) 16. august 2011. Besøkt 29. oktober 2018. 
  3. ^ Hvem hva hvor 2001 s.267
  4. ^ Jan Zahl (2. mai 2000). «På jakt etter ironien». Dagbladet. Besøkt 29. oktober 2018. 
  5. ^ VG - NRK med natt-TV (03.01.1994, s.48)
  6. ^ VG - Mono TV-team på egenhånd (18.03.1994, s.56)
  7. ^ Aftenposten. 2003 http://www.aftenposten.no/kul_und/film/article647860.ece.  [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]