U3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om dataprogrammet. For undergrunnslinjen i Berlin, se U3 (Berlins undergrunnsbane).

U3 betegner en type portable pc-programmer for Microsoft Windows. Varemerket U3 tilhører selskapet U3, stiftet i 2004 av det amerikanske selskapet Sandisk og dettes israelske datterselskap M-Systems.

Minnepinner betegnes som U3-minnepinner når de er formatert for lagring av U3-programmer. Dette er programmer som kan kjøres direkte fra minnepinnen, uten å måtte installeres på datamaskinen (vertsmaskinen). Det er også en viktig egenskap at de kjørte programmene ikke setter spor etter seg på vertsmaskinen, slik at man kan låne en datamaskin uten å forstyrre dennes systemfiler, og uten at eventuell personlig informasjon som blir overført under kjøringen, kan bli lest av dem som senere bruker vertsmaskinen.

U3 blir ofte levert ferdiginstallert på minnepinner når disse selges. Dette skyldes ikke minst at det er lettere å bruke: Det startes lettere automatisk enn konkurrerende systemer.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

En U3-minnepinne har to diskpartisjoner, og vil derfor opptre med to stasjonsbokstaver, som normalt tilordnes dynamisk (til de to neste ledige stasjonsbokstavene) når minnepinnen plugges inn i en USB-port. Hvis for eksempel en PC har diskstasjonene C og D, vil U3-minnepinnen opptre som E og F. E er formatert for å late som om den er en CD-ROM-stasjon, og derfor vil CD-ROM-autostart-mekanismen (som er påslått i de fleste pc-er) starte U3-systemprogrammet. Dette fører til at U3-ikonet vises til høyre på oppgavelinjen. Når brukeren klikker på dette ikonet, vises en meny over programmene som er installert. Siden den første partisjonen (i det aktuelle eksempelet: E) opptrer som en CD-ROM, kan intet endres der, så både programmer og data må lagres i den neste (F). U3-arkitekturen er lite transparent for brukerne: Hvert program er lagret i en mappe som ikke inneholder programmets navn, men filnavnet er (for mennesker) en meningsløs kode.

Problemer[rediger | rediger kilde]

Ikke-Windows-brukere som prøver å bruke en U3-minnepinne, vil ikke kunne bruke U3-programmene, men kan bruke den til datalagring på vanlig måte. For å kunne fjerne U3-filene (og unngå den unødige partisjonen) må de kjøre et spesielt avinstalleringsprogram, men dette finnes bare for Windows.

Minnepinneprodusenten Kingston har sluttet å støtte U3 grunnet royaltyavgiften på 5 %. Mozilla Firefox blir ikke lenger tilpasset U3 – bare til de alternative typer portabel programvare.

Det var meningen at U3 i løpet av 2008 skulle bli erstattet av et nytt alternativ utviklet i et samarbeide mellom Sandisk og Microsoft. Dette skulle bli inkompatibelt med U3, men programutviklerne skulle bli tilbudt konverteringsverktøy.[trenger oppdatering]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]