Tyfonen Hagupit (Ruby)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyfonen 4. desember 2014, rett før den var på sitt mest intense

Tyfonen Hagupit, også kjent som tyfonen RubyFilippinene, er en ekstremt kraftig tropisk syklon i ferd med å krysse Filippinene fra provinsen Eastern Samar og vestover. Den er også 2014-sesongens mest intense tropiske syklon i Stillehavet med hensyn til vedvarende vind, sammen med tyfonen Vongfong, sommet rammet Japan - etter å ha svekket seg vesentlig før den kom over land.

Tyfonen begynte som en tropisk forstyrrelse ca. 530 km (sør-sørvest for stillehavsøya Kosrae om ettermiddagen 29. november, om lag 130 km nord for ekvator. Den styrket seg raskt som den beveget seg vestover. Hagupit utviklet seg til tropisk storm den 1. desember og til tyfon dagen etter. Tyfonen intensiverte seg eksplosivt til en category 5 super typhoon, sterkeste kategori på Saffir–Simpson-skalaen, i løpet av 4. desember.

Den kom over land en del svekket (category 3) i den filippinske kommunen Dolores klokken 21.15 lokal tid den 6. desember, med en vindhastiget på 175 km/t og 210 km/t i kastene, passerte relativt langsomt over Samar og kom 7. desember over land for annen gang i Cataingan i øyprovinsen Masbate (som category 2). Jo lenger vest den kom, desto svakere ble den.

I forkant av tyfonen ble over 700.000 mennesker evakuert til sikrere områder eller bygninger. Det ble meldt om 21 omkomne, hvorav 18 på øya Samar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]