Twix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åpnet Twix
Innholdet i en Twix

Twix er en sjokolade som er laget av Mars, Inc.. Sjokoladen består av en kjerne av kjeks som er toppet med karamell, og det hele er belagt med melkesjokolade. Siden en Twix har en noe mindre diameter enn en vanlig sjokolade i stangform, blir den vanligvis pakket i par. Twix ble introdusert i 1979.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Twix er en sammentrekning av Twin sticks.[1][2] Twix ble kalt Raider i Belgia, Frankrike, Nederland, Portugal, Tyskland og Østerrike i mange år før navnet ble forandret i 1991 (2000 i Finland, Danmark, Norge og Sverige) til det internasjonale merkenavnet. Dette navnebyttet ble møtt med forakt i Tyskland, og slagordet «Raider heißt jetzt Twix, ... sonst ändert sich nix» («Raider heter nå Twix, ... ingenting annet blir forandret») er blitt en metafor for slurvete forsøk på å gjøre noe mer moderne ved å gi det et nytt, «tøft» navn.

Skjult symbolikk i logoen[rediger | rediger kilde]

I Twix-logoen er det skjult symbolikk, nærmere bestemt noe som ser ut som en pauseknapp i prikken over i-en i ordet «Twix». Symbolet stammer fra tidlig 2000-tall da slagordet i en reklamefilm var «Need a moment» – altså trenger en pause.[1] I tillegg henspiller de to parallelle streken i pauseknappen på det to parallelle sjokoladene i pakningen.[2]

Smak- og produktvariasjoner[rediger | rediger kilde]

Twix er tilgjengelig som iskrem.

I perioder har en Twix med hvit sjokolade, Twix White, vært tilgjengelig.

I USA selges Twix med peanøttsmør, der peanøttsmøret erstatter karamellen. Fra 2005 ble også en Twix med mørkt sjokoladetrekk istedenfor melkesjokoladetrekket tilgjengelig. Spesielle smaker som Double Fudge (dobbel karamell) og Cookies n Cream (kaker og fløte) har også vært tilgjengelig, men selges ikke lenger.

Twix i Seinfeld[rediger | rediger kilde]

Twix er et hovedelement i en episode av Seinfeld. En sulten George prøver å kjøpe en Twix i en automat. Da maskinen ikke fungerer som den skal og Twixen ikke kommer ut, begynner George å lete etter en salgsmann. Han kommer tilbake og finner ut at noen andre har fått tak i sjokoladen hans og spist den, noe som fører til at han setter en felle som han håper vil få tyven til å innrømme sin handling, og kanskje til og med fører til at George får tilbake Twixen sin. Når det også feiler, ser George mot himmelen og roper «TWIX!».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Eivind Skår Ertesvåg (19. april 2024). «Sjokoladefans oppdager hva Twix faktisk betyr – Dette er den skjulte meldingen som er gjemt i logoen». Sosialnytt. Besøkt 19. april 2024. 
  2. ^ a b Sohrabi-Shiraz, Ariane (7. juli 2023). «Chocolate fans discover what Twix actually means after 55 years and they are baffled». Daily Mirror. Besøkt 19. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]