Tusind stykker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tusen bitar»)
Tusind stykker
Artist, bandAnne Linnet
Utgitt1988
SjangerPopmusikk
SpråkDansk
Komponist(er)Anne Linnet
Låtskriver(e)Anne Linnet
Produsent(er)ingen

«Tusind stykker» (svensk tittel: «Tusen bitar») er en dansk popballade med melodi og tekst av Anne Linnet.[1] Hun utgav den på albumet Jeg er jo lige her i 1988 (Pladecompagniet PCLP 8010 (LP), Pladecompagniet PCCD 8010 (CD)).[2]

Linnets opplegg av sangen er vers 1 + vers 2 + refreng + versenes sluttlinjer + repetert og uttrukket refreng.

Sangen behandler det menneskelige hjertets skjørhet og gir oss en påminnelse om at vi skal ta hånd om våre medmennesker og forsøke å ikke såre hverandre.

Björn Afzelius' versjon[rediger | rediger kilde]

I 1989 utgav Björn Afzelius en versjon hvor han har skrevet svensk tekst. Den finnes på albumet med samme navn fra 1990: Tusen bitar (Rebell RLP 17 (LP), Rebell RCD 17 (CD)[3][4] Afzelius' tekst har for det meste samme innhold som Linnets, og ofte, hvor det er mulig, samme ordvalg. Det finnes imidlertid noen tekstlinjer som ikke har helt samme betydning eller betydningsnyanse.

I Afzelius' versjon finnes også et refreng mellom begge versene. En annen forskjell i hans opplegg er at versenes sluttlinjer (för när vännerna försvinner…) hos ham ikke kommer tilbake mellom refrengene i slutten, som de altså gjør hos Linnet.

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

I musikkvideoen forekommer, i tillegg til Afzelius selv, Lasse Brandeby (i rollen som Kurt Ohlsson), Tomas von Brömssen samt Sven Wollter.

Andre svenske versjoner[rediger | rediger kilde]

Sangen ble også spilt inn på plate i 1990, i Afzelius' svenske oversettelse, av dansebandet Vikingarnas forhenværende vokalist, Stefan Borsch, på albumet Från Värmland til Mexico samt av dansebandet Matz Bladhs samme år på albumet Leende dansmusik 90 (Frituna 0245 1).[5] Matz-Bladhs anvendte seg imidlertid av en annen tekst, skrevet av Ulf Georgsson. Den har også blitt spilt inn av Black Ingvars på albumet Earcandy Five (Swedish Dancemetal Records SDMCD 1808) i 1995.[6]

Sangen har også blitt spilt inn av Scotts på albumet På vårt sätt i 2008, og i 2014 spilte den svensk/iranske artisten Laleh inn en versjon.

Italiensk versjon[rediger | rediger kilde]

Det finnes også en versjon på italiensk, «Mille parti», innspilt på plate av Don Bennechi.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Steinar Storm Kristiansen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Tusen biter». Scandinavia utgav sangen på singlen Mariann Records MSN 156 i 1990. Arrangører var Pete Knutsen og Rutger Gunnarsson. Produsent var Steinar Storm Kristiansen.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]