Tuscaroraene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tuscarora»)
Øvre del av delstaten New York med de respektive hjemområder til de seks stammer i irokeserføderasjonen, ca. 1720

Tuscaroraene er en irokesisk stamme med tradisjonelt hjemsted i det nordøstlige USA, fortrinnsvis i delstaten New York. Tuscaroraene var den sjette irokesiske indianerstammen som tilkom irokeserføderasjonen som ble dannet i 1142.

Tuscaroraene bodde nok i dette området opprinnelig, antagelig ved St. Lawrence-elven. Men så dro de sørover til det som nå er Nord-Carolina. Derfra vendte de fleste tilbake i 1722, etter tuscarorakrigen, og ble innlemmet i irokeserføderasjonen. De fikk et nytt hjemområde av oneidaene og cayugaene.

Det er i dag (2007) om lag 1000 tuscaroraer. Mange bor på indianerreservatet Six Nations Reserve i Ontario i Canada, andre på Tuscarora Indian Reservation i Niagara County i New York.

Atter andre bor i Nord-Carolina, men er ikke anerkjente som indianerstamme av de føderale myndigheter. Dette skyldes delvis uheldige administrative grep som fungerer diskriminerende, og iveren etter å rette opp er ikke så stor ettersom mange «utvannede» grupper indianerstammer har vært snare til å utnytte lovgivningen til blant annet å opprette kasinoer på sine områder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]