Tujon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
strukturformel

Tujon (C10H16O) er en forbindelse som ved standardbetingelser er en fargeløs væske med distinkt duft av mentol. Forbindelsen er et keton og et monoterpen som forekommer i to diastereoisomeriske former: (+)-3-tujon eller α-tujon og (-)-3-tujon eller β-tujon. Tujon brukes som aromastoff i enkelte matvarer. Tujon koker ved 201 °C og er uløselig i vann, men lettløselig i etanol eller dietyleter.

Tujon finnes i flere planter, blant andre tuja, nutkasypress, enkelte sorter av einer, burot, salvie, reinfann (25-77 % i essensiell olje) og malurt, vanligvis som en blanding av isomerene i forholdet 1:2.

Tujon er mest kjent som et stoff i absint, men det forekommer naturlig i olje fra malurt. I ren form kan det forårsake kramper og føre til døden, og det ble ansett for å forårsake den skadelige kroniske effekten av absint (såkalt absintisme), noe som dog alltid har vært omtvistet. Nylig gjennomførte analyser av årgangsabsint (produsert før 1915), moderne absint produsert etter gamle originaloppskrifter og moderne absint etter nye oppskrifter viser svært lave tujoninnhold (de fleste under 10 mg/kg).