Tuborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tuborgs tidligere kontorer er det eneste som er igjen av det gamle bryggerikomplekset i Hellerup
Opstilling av ølvogner på Tuborg fotografert ved 25-års jubileet i 1900

Tuborg er et dansk ølmerke som for første gang ble brygget i Hellerup i 1875. Fra 1970 er selskapet eid av Carlsberg. Pilsneren Grøn Tuborg er Danmarks mest populære øl, og merkets internasjonale varianter klarer seg også godt med distribusjon i omkring 70 land, spesielt i Tyskland, Sverige og Tyrkia med en samlet vekst på 17% i 2006.

Historie[rediger | rediger kilde]

A/S Tuborgs fabrikker ble grunnlagt i Hellerup, Danmark den 13. mai 1873 av blant annet Phillip W. Heyman og Carl Frederik Tietgen som hadde planer om stor eksport av dansk øl. Aksjekapitalen var på rundt 1 million riksdaler. Bryggeriet startet produksjon av øl av den Bayerske sorten som ble veldig populær, og i 1875 ble det første Tuborg-ølet solgt, Rød Tuborg. Fem år senere kunne bryggeriet presentere Danmarks første pilsnertype, Grøn Tuborg. I 1894 ble Tuborg en del av «De forenede Bryggerier» hvor flere av de små bryggeriene (blant annet Tvedes bryggeri) i København var med.

Phillip W. Heyman var ildsjelen i dette selskapet og satt også med størstedelen av aksjene. Heyman brøt senere med ledelsen, men beholdt sine aksjer, siden Tiegten ikke ville sparke Leopold Damm som direktør. Damm ble senere kalt hjem fra England for å bli direktør, men han hadde også blitt administrerende direktør i Svend Petersens forretning. Etter mange dårlige år kom Heyman inn igjen, og Tiegten og Damm gikk av.

Tuborgs ene bryggeri ble sprengt i luften 5. januar 1945, men kunne allikevel fortsette ølleveransene dagen etter takket være hjelp utenfra. I 1970 gikk De forende Bryggerier sammen med Carlsberg, og i 1979 ble produksjonen utvidet, da Fredericia ble valgt som plassering for et nytt moderne bryggeri; Fredericia Bryggeri A/S

Fra 1990 arrangerer Tuborg en egen J-dag i forbindelse med lanseringen av årets juleøl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]