Tsunade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsunade
Første opptredenEpisode 85
Informasjon
KjønnKvinne
Født2. august
FamilieBror: Nawaki (død)
Bestefar: Første Hokage (død)
Grandonkel: Andre Hokage (død)
ØyenfargeBrun
Hårfargeblond
EvnerOvernaturlig helbredelse
StatsborgerskapLand of Fire
StemmeJapansk
Masako Katsuki, Haruhi Terada
Engelsk
Debi Mae West
In-universe-informasjon
Naruto universe

Tsunade (綱手) er en fiktiv figur i anime- og mangaserien Naruto. Som med Orochimaru og Jiraiya er navnet hennes hentet fra Jiraiya Goketsu Monogatari (児雷也豪傑物語, «historien om den tapre Jiraiya»). I den historien utmerket Tsunade seg i sneglemagi og var gift med Jiraiya. Navnet «Tsunade» (綱手) betyr egentlig «fortøyningstau».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Som barn var Tsunade elev under den «tredje Hokage» sammen med Orochimaru og Jiraiya. De var kjent som «de tre legendariske ninjaer» (伝説の三忍, Densetsu no Sannin) grunnet sine eksemplariske ferdigheter. Som barnebarn av den «første Hokage» og grandniese av den «andre Hokage» blir ordet «hime» (姫, «prinsesse») ofte satt sammen med navnet hennes.

En av hennes mer bemerkelsesverdige eiendeler var en amulett som tilhørte hennes bestefar og som skal ha vært så verdifull at en kunne kjøpe tre fjell for den. På sin brors, Nawaki, tolvte fødselsdag, ga hun ham amuletten i håp om at den kunne hjelpe ham med oppnå sin drøm om å bli en Hokage. Uheldigvis døde Nawaki på slagmarken neste dag i en krig som ble utkjempet på den tida og amuletten vendte tilbake i hennes besittelse. En tid senere ble Tsunade forelsket i en mann ved navn Dan, som også ønsket å bli en Hokage. Som et tegn på sine følelser ga Tsunade også ham amuletten. Som med hennes bror Nawaki, døde også han en blodig død på slagmarken i den pågående krigen og amuletten ble igjen Tsunades. Dan døde av forblødning og som følge av dette utviklet Tsunade en unormal frykt for blod. Med sin sjel brutt forlot hun Konoha og tok med seg Dans niese Shizune og gjorde henne til sin lærling.

Personlighet[rediger | rediger kilde]

Nawaki og Dans dødsfall førte til store forandringer hos Tsunade. Da Dan døde hadde hun fortvilet forøkt å redde ham og som følge av dette utviklet hun en unormal frykt for blod som får henne til å stivne til hver gang hun ser blod. At begge personene som hun forærte amuletten døde kort tid etter fikk henne også til å tro at den var forbannet, og at den som hun ga den til ville dø. Tsunade mistet også troen på å bli en Hokage og mente at kun tosker ville strebe etter en slik tittel. Hennes møte med Naruto Uzumaki forandret dette og det ender med at hun oppgir disse tankene for godt.

Jiraiya tilbød Tsunade å bli den nye Hokage. Hun avslodde og gjorde narr av de som hadde båret tittelen før dem, til Narutos store sinne, siden hans store drøm er å bli en Hokage. Rasende forsøkte han å angripe henne med en ufullstendig versjon av teknikken Rasengan, 螺旋丸 («spinnende kule»). Angrepet slo feil, men Tsunade bestemte seg for å gjøre et veddemål med ham: om han kunne klare å mestre teknikken innen en uke ville hun gi ham amuletten hun bar. Naruto godtok utfordringen og gikk i gang med treningen. Mens tiden gikk holdt Tsunade nøye øye med fremgangen hans, idet Naruto minnet henne mye om hennes bror Nawaki i både utseende og ambisjoner. Når fristen på en uke gikk ut så det ut til at Naruto hadde mislyktes med sin oppgave.

Tsunade havnet senere i kamp mot Orochimaru, men hennes store frykt for blod paralyserte henne og gjorde henne ute av stand til å forsvare seg. Naruto ankom i tide og reddet henne samtidig som han klarte å treffe hennes motstander med en komplett Rasengan. Tsunade holdt løftet sitt og ga Naruto amuletten, enda en gang med det ønske at dens bærer skal bli en Hokage. Når Orochimaru senere forsøkte å drepe Naruto overvant Tsunade sin frykt for blod for å beskytte ham. Hun godtar til slutt tittelen som den «femte Hokage» (五代目火影 Godaime Hokage) etter å ha blitt overbevist om at tittelen som hennes kjære strebet etter er noe å verdsette. Siden da har hun holdt på troen om at Naruto en dag vil bli en stor Hokage og hele hennes syn på livet har forandret seg etter møtet med ham.

Tsunade er en overivrig gambler med grusomt hell, noe som har ført til at mange har tjent store summer på uflaksen og spillavhengigheten hennes. Det har gitt henne det komiske kallenavnet «det legendariske fehode» (伝説のカモ, Densetsu no Kamo). I de sjeldne tilfeller hvor hun faktisk vinner, ser hun på det som et ondt varsel, og onde ting har da også en tendens til å skje henne kort tid etter å ha hatt flaks i gambling.

Evner[rediger | rediger kilde]

Tsunades varemerke er hennes overmenneskelig styrke som kommer fra hennes utmerkede kontroll over sin chakra. Ved å lagre chakra og deretter frigi den idet hun får kontakt med et objekt i et fysisk angrep, kan hun øke sin styrke til det punkt at hun kan slå gjennom kampesteiner med bare hendene og skape et gigantisk krater ved å sparke i bakken. I tillegg har Tsunade evnen til å omforme en liten del av denne chakraen til elektrisitet i et angrep kjent som Ranshinshō(乱身衝: forstyrrelse, kropp, punkt; «kroppspunktforstyrrelse»). En motstander som blir truffet av dette angrepet vil få de elektriske nervesignalene mellom hjernen og resten av kroppen forstyrret. Det fører til at en ordre fra hjernen om å bevege et lem av kroppen ender med at et annet lem beveges i stedet (eksempel: beinet beveges når en forsøker å bevege armen).

Tsunade har også ferdigheter i medisin og kan lege sår som de fleste ville betrakte som umulig å komme seg etter. Ved hjelp av sine ferdigheter i kontroll av sin chakra og sine kunnskaper i medisin har hun klart å skape en form for regenerering. Ved å bruke teknikken Infūin: Kai (蔭封印・解: skygge, segl, merke: frigivelse, Skyggesegl: frigivelse) kan Tsunade frigi chakraen som er lagret i seglet på pannen sin for dermed å bruke Sōzō Saisei (創造再生; skapelse og fornyelse). Denne teknikken leger all skade som er påført kroppen hennes nesten momentant og gjør henne i stand til å fortsette å leges så lenge teknikken varer. Selv om teknikken er meget nyttig, reduserer den fornyelsen av kroppscellene levetiden hennes, derfor bruker hun den kun i desperate situasjoner.

Andre fakta[rediger | rediger kilde]

  • På ryggen av jakken hennes står tegnet 賭 («kake»), som betyr «gambler».
  • Hennes avdøde bror, Nawaki, ligner mye på Naruto i utseende.[trenger referanse]