Tsjulym (Novosibirsk oblast)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tsjulym (russisk: Чулым) er ei elv i det endorheiske nedslagsfeltet til innsjøen Tsjany i den sørøstlige delen av det vestsibirske lavland i Russland. Elva er 392 km lang, med et nedslagsfelt på 17 900 km².

Tsjulym dannes av flere tilløpselver i sumpene Tojskoje Zajmisjtsje (russisk: Тойское Займище) og Trosjinskoje Zaimisjtsje (russisk: Трошинское Займище) nord for Barabasteppene, rundt 100 km nordvest for Novosibirsk og 150 moh. Elva krysser Barabasteppene i sørvestlig retning, og løper gjennom innsjøene Sargul (russisk: Саргуль, 34,6 km²) og Urjum (russisk: Урюм, 84,1 km²) og munner til slutt på 106 moh ut i innsjøen Malyje Tsjany (russisk: Малые Чаны – oversatt: Lille Tsjany), som igjen er knyttet til Tsjany-sjøen gjennom et kort sund.

I det nederste løpet er elva rundt 30 m bred, og ca. 5 m dyp. De viktigste sideelvene er Suma (fra venstre), og Kargat (fra høyre).

I elvas øvre løp ligger byen Tsjulym, som har sitt navn fra elva. Her krysses elva av den transsibirske jernbanen og hovedveien M51.

Tsjulym er frosset over fra november til april/mai.