Tsjerkessere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tsjerkassere»)
Tsjerkessere med det tsjerkessiske flagget.
Tsjerkessisk prins S. Zanoko i 1845, uniformert i tsjerkeska, figursydd mannsfrakk med patronlommer.

Tsjerkessere (tsjerkessisk: АдыгэхэрAdygèkhèr) er en folkegruppe med tsjerkessisk som morsmål. Tsjerkessere er innfødt til den historiske Tsjerkessia i dagens Europeisk Russland, nemlig titulær Adygia, Kabardino-Balkaria, Karatsjajevo-Tsjerkessia, Krasnodar kraj, sørvestlige deler av Rostov oblast og Stavropol kraj til Tsjerkasy oblast i det sentrale Ukraina. Tsjerkesserne utgjør nå en liten minoritet av befolkningen i Tsjerkessia, og den største konsentrasjonen finnes i Kabardino-Balkaria. Historisk er det 12 store adygeiske stammer, det vil si abadzech, beslenej, bzjedug, chatukaj, jegerukaj, kabardaj, mamcheg, natuchaj, sjapsug, temirgoj, ubych, zjanej, representert med hver stjerne på den grønne og gull flagg av tsjerkessere.

Tsjerkessisk språk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pontiske språk

Nordpontiske språk (eller abaskisk–adygeisk dialektkontinuum) er antatt å være isolert språkgenetisk, det vil si at det er betraktet som ikke beslektet med noe annet språk. En annen særegenhet med nord pontisk er at det har blitt snakket kontinuerlig og uavbrutt in situ (på stedet), i og rundt dets nåværende territoriale lokalisering, og det i lengre tid enn de fleste andre moderne europeiske språk som alle har blitt introdusert i forhistorisk eller historisk tid gjennom folkevandringer eller ved prosessen av kulturell overføring. Det er av den grunn antatt at tsjerkesserne kan være etterlevninger av en av de aller tidligste innbyggerne i østlige Europa, særskilt de i den nordlige Svartehavsregionen. Det har likevel vært mange forsøk på å sette nord pontisk i forbindelse med andre språk, og det har blitt et viktig mål for mange innen lingvistikken å bevise slektskap mellom nordpontisk og andre språk, men til tross for alle forsøk de siste to hundre årene er dette fortsatt like uvisst.

Diaspora[rediger | rediger kilde]

Den tsjerkessiske diaspora har eksistert siden slutten av 1800-tallet, da mange muslimske tsjerkessere (tidligere hovedsakelig østeuropeisk ortodokse og romersk katolske) emigrerte til Det osmanske rike etter den etniske rensingen av tsjerkessere i Russland, også kjent som folkemordet på tsjerkessere.[1][2][3] Tsjerkessiske grupper finnes i Tyrkia, Israel (i Kfar Kama og Rihaniya siden 1880), Tyskland, Romania, Syria, Nederland, Jordan, Albania, Kosovo (inntil 1998 da de ble repatriert etter trusler fra Kosovos frigjøringshær), Serbia, Egypt (tsjerkesserne tjenestegjorde tidligere i mamelukkenes armeer), samt i New York og New Jersey i USA.

Galleri tsjerkessiske bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]