Tróndur Patursson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tróndur Patursson
Født1. mars 1944[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
Kirkjubøur
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, kunstmaler, billedhugger, ocean rower Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Utsmykningsarbeidet (glassmalerier, altertavle, lyssetning m.m.) for Gøtu Kirkja er uten tvil Paturssons hovedverk hittil. Dronning Margrethe 2. var til stede ved innvielsen i 1994
Kosmiska rúmið fra 1996, da København var Europas kulturby, på et færøysk frimerke fra 2002

Tróndur Sverri Patursson (født 1. mars 1944 i Kirkjubøur) er en færøysk kunstner. Han betraktes som en av de største nålevende fra øygruppen. Patursson har også deltatt i en rekke ekspedisjoner med briten Tim Severin.

Han ble født i Kirkjubøur på Færøyene som sønn av kongsbonde Jóannes Patursson og hans kone Malan. Landsfaderen Jóannes Patursson var hans oldefar. Etter et par vintres privat undervisning hos Ingálvur av Reyni videreutdannet han seg i København 19651966, hvor han fikk tegneundervisning hos Hans Christian HøyerGlyptoteket. Senere gikk han på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo 19661967, var en tid i lære hos billedhuggeren Ståle Kyllingstad, og ble deretter opptatt på ved Statens kunstakademi i Oslo, hvor han gikk i tre år. Han holdt sin første separatutstilling på Listasavn Føroya i Tórshavn i 1973.

Tróndur er en særdeles eksperimenterende kunstner som har uttrykt seg på flere felter. Han arbeider med skulpturer og relieffer i jern, kobber og andre metaller. Drivtømmer, forkullet tre, hvalknokler, stein og andre av naturens egne materialer anvendes i monumentale skulpturer, hvor det legges vekt på stofflighet, struktur og dekorativ kvalitet.

Tróndur Patursson er i dag høyt anerkjent både som maler og billedhugger, særlig for sine glassmalerier, av hvilke det er grunn til å fremheve hans arbeider i Gøta Kirke (19911994), Tórshavn katolske kirke (1993), altertavlen i Tornbjerg Kirke, Odense, samt den store speil- og glassinstallasjonen Kosmisk Rom som ble laget i forbindelse med Kulturby 1996 i København.

Med Kosmisk Rom har Tróndur Patursson forsøkt å uttrykke den opplevelse, han hadde, da han seilte med en bambusflåte fra Kina til Amerika sammen med blant andre Tim Severin i 1993. Reisen varte i 106 dager. Han så ingen andre skip og var – på bambusflåten – svært nær vannet, hvilket gjorde, at han kom inn i havets rytme. Denne opplevelsen gav ham en slags kosmisk havfølelse, som er uttrykt i det kosmiske rum.

Jeg har udtrykt det i containeren ved at installere et spejl, som man går på, men der er også et spejl over én, som giver en genspejling med en dybde på cirka 700 meter og en højde på cirka 700 meter. Det bevirker at man kommer i en slags kosmisk tilstand. Når man kommer ind i rummet er der ingen vandrette linier og heller ingen lodrette linier mere; man har en følelse af at gå på vandet, forklarte Tróndur.

Tróndur Patursson har videre utført en rekke monumentale oppgaver. En av oppgavene er stensettingen utenfor Radiohuset i Tórshavn fra 1985. Fem store basaltblokker er anbragt, som om var de etterlatt av kjemper engang i fordums tid. Basaltblokkene er tatt fra fjellene omkring Tórshavn.

Han har dessuten utført en omfattende romutsmykning i kjøpesenteret SMS i Tórshavn, der han har benyttet glass kombinert med stål og marmor. Monumentet består av en dobbelttrapp i marmor, som snor seg omkring en glasskulptur, som er plassert i et vannbasseng.

Naturen har ligesom mennesker en aura – en udstråling – og den vil jeg bagom og udtrykke i min kunst, sier han.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artists of the World Online, oppført som Tróndur Sverri Patursson, AKL Online kunstner-ID 00328124[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 5920, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lise Funder, Per Steen Hebsgaard und Gunnar Hoydal: Tróndur Patursson, København 1991.
  • Bárður Jákupsson: Færøernes billedkunst. Atlantia, Hjørring 2000 (S. 100-104)
  • Finn Terman Frederiksen: Tróndur Patursson, Randers Kunstmuseums Forlag, 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]