Trysfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trysfjorden
Trysfjorden mot sør. Gården Holmen fremst i bildet. Trollneset og Skarpeid bru midt på bildet.
LandNorge
FylkeAgder
KommuneKristiansand
TypeTerskelfjord
Lengde 6 km
Dybde85 m (maks)
Posisjon
Kart
Trysfjorden
58°05′19″N 7°40′53″Ø

Trysfjorden er en 6 kilometer lang fjord som ligger i Søgne i Kristiansand kommune i Agder. Fjorden ligger nordøst for Ålo, vest for Trysnes.[1]

Om fjorden[rediger | rediger kilde]

Trysfjorden er en terskelfjord. På innsiden av den 11 meter dype terskelen er den forholdsvis dyp – store deler av fjorden er rundt 70 meter dyp, på det dypeste er den 85 meter. I slammet på bunnen har forskere funnet krepsdyr som de mener er stedegne for fjorden.

Trysfjorden har flere øyer og holmer. I Røsstadkilen ligger Storholmen, Notholmen, Urholmen og St. Helena. Innenfor Holmen ligger Skottholmen og i Søylekilen ligger Knibeholmen. Mellom tettstedene Lastad og Trysnes ligger Lastadholmen som i de siste årene har hatt Sørlandets største ternekoloni.

Samferdsel og transport[rediger | rediger kilde]

Fjorden har alltid vært et sentralt sted for landtransport. Fra 1770-årene og frem til 1923, måtte veifarende langs Sørlandske hovedvei krysse fjorden med kabelferge mellom Holmen og Ospedalen. I dag er E39 lagt om Try, helt i bunnen av fjorden. I november 2022 ble strekningen avløst av Trysfjordbrua som fører E39 i motorvei rett over fjorden.[2]

En annen ferge fraktet reisende over sundet mellom Sønninga ved Skarpeid og Røsstadneset. Denne fergen ble i 1963 avløst av Skarpeid bro. Fra Skarpeid strekker det sterkt kuperte Trolleneset seg nordover. Øst for Trollneset ligger Søylekilen og Neverkilen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trysfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Overvåker bygging av ny bru over Trysfjorden». Mynewsdesk (norsk). Besøkt 29. april 2020.