Trubbel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Trubbel» er en svensk vise skrevet av Olle Adolphson og første gang spilt inn i Europafilms studio i Stockholm med Adolphson og Hans Wahlgrens orkester 16. mars 1961.[1] Den ble utgitt på EP-platen Visor tryckta i år. Visen er også utgitt på liveinnspillingen En stol på Tegnér fra 1962. «Trubbel» er formodentlig mest kjent i Monica Zetterlunds versjon på LP-platen Monica Monica (Odeon 4E 062-34337) fra 1971.

Visen handler om et par som har levd lykkelig inntil det viser seg at den ene parten har vært utro. Derpå følger en krangel, hvor det imidlertid blir oppdaget at den utro i sin tur har blitt lurt og overgitt. Fortelleren søker opp den som partneren har vært utro med for å gi igjen, men går så smått om sen derfra med uforrettet ærend.

Visen var opprinnelig fortsettelsen på historien i en annen av Adolphsons viser, «Balladen om Adam och Vera, eller hur man snuvar en fattig flicka från Söder». I den har overklasseunggutten Adam, «en ung löytnant i flygarkåren, rik som själva fan» en kort affære med «hyggliga Victoria» fra Södermalm, men overgir henne.

I «Trubbel» får vi samme hendelse «sedd från Söder», som Adolphson skriver i sin presentasjon på innspillingen på En stol på Tegnér.[2] Da affæren er over og Victoria har tatt «en ljusblå spårvagn och for bort, tillbaka upp til backarna på Söder» kommer altså konfrontasjonen mellom henne og den opprinnelige partneren – fortelleren i «Trubbel».

I denne konteksten har visen – på toppen av relasjonsdramaet – et tydelig sosialt aspekt, hvor fortelleren, söderkisen fra den proletære delen av Stockholm blir forvirret av den overlegne rivalen med såvel ord som konjakk og sigarer. Klasseskillet blir også antydet på flere steder i teksten. Fortelleren blir «grundtligt jämförd med din fina vän» og får spydigheter for sin mangel på penger (i teksten kalt sekiner).

Mens «Balladen om Adam och Vera» inneholder mange detaljer som forankrer den i en viss tid og i en viss by (Stockholm) er teksten i «Trubbel» mer almengyldig. Det er sikkert én av grunnene til at den har blitt så kjent og likt. Selv om fortelleren opprinnelig er en mann, pleier kvinnelige sangere å tilpasse teksten gjennom å bytte ut noen «han» med «hun» og noen typisk mannlige klesplagg med kvinnelige.

Andre som har spilt inn visen på plate er Tommy Körberg, Freddie Wadling og Håkan Hellström.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

André Bjerke har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Trøbbel». Sangen ble utgitt av Kirsti Sparboe på singlen Polydor 2052 124 i 1975. Produsent var Benny Borg.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Teksthefte til På gott och ont, 1995
  2. ^ En stol på Tegnér, 1961
  3. ^ Se platetiketten