Trosbyfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trosbyfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Trosbyfjorden
58°56′43″N 9°36′22″Ø
Bambleskjærgården. Trosbyfjorden ligger vest for Kjønnøya

Trosbyfjorden er en fjord helt sør i Bamble kommune i Telemark. Den strekker seg litt over 2 km fra innløpet mellom Kjønnøya og Rødlandet på fastlandet og inn til Trosby.

Ifølge et gammelt sagn, skal området ved Trosby vært bebodd av et innvandret folkeslag, som hadde opprinnelse fra Svartehavs-området. De skal ha ankommet 500-600 e.Kr. i egne flatbunnede prammer med høy stevn og råseil. En utbredt misforståelse i Bamble er at Trosby betyr «gårdsbruket» med de «troende». Nyere forskning tyder imidlertid på at navnet hentyder til en religiøs offerskikk som ble praktisert av det innvandrede folkeslaget. Denne skikken ikke lenger i bruk, hverken på Trosby eller andre steder i Bamble. I Håvamål omtales denne gamle skikken, noe som tyder på at menneskene på Trosby har hatt vid kontakt med omverdenen.

Fiskeriressursene i Trosbyfjorden er ikke ubetydelige med rikt artsmangfold. Bunnforholdene i de grunne områdene av fjorden er spesielt gunstige gyteplasser for ål. Eksporten til Danmark har til tider ført til hard beskatning på denne fiskearten. Sekkekilen har vært spesielt hardt rammet av dette internasjonale fiskeriet.