Troppevatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Troppavatnet»)
Troppevatnet
LandNorge
FylkeRogaland
KommuneStrand
Areal 0,36 km²[1]
Høyde 510 moh.[1]
Posisjon
Kart
Troppevatnet
59°00′12″N 6°10′40″Ø

Troppevatnet er en innsjø i Strand i Rogaland. Frem til 2019 gikk kommunegrensen mellom Strand og Forsand gjennom innsjøen.

Litt om området[rediger | rediger kilde]

For å komme til Troppevatnet må man ta til venstre etter å ha gått opp Neverdalsskaret på stien til Preikestolen. På vei opp til Preikestolen kan innsjøen ses på motsatt side av Neverdalen.

Innsjøen er omkranset av fjellene Urhaugen på nordøstre side, Løknuten på sørvestre side, og Troppeknuten på sørøstre side. Innsjøen har sitt utløp i en bekk som renner gjennom Neverdalen. Via noen mindre innsjøer og tjern renner denne bekken til slutt ut i Lysefjorden, noen hundre meter innenfor Skitvika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Troppevatnet ble i sin tid vurdert tatt med i et kraftutbyggingsprosjekt i Jørpelandsvassdraget, men NVE gikk i 2005 i mot overføring av Troppevatnet på grunn av store negative konsekvenser for allmenne interesser.[2]

Om navnet[rediger | rediger kilde]

Den offisielle skrivemåten er Troppevatnet,[3] men navnet uttales som regel Troppavatnet av lokalbefolkningen. Navnet kommer av at vannet ligger i et område hvor terrenget trapper seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 31. mai 2015
  2. ^ «NVE anbefaler utbygging av Jørpelandsvassdraget». aftenbladet.no. Stavanger Aftenblad. 1. desember 2005. Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 4. november 2016. 
  3. ^ «Troppevatnet». Faktaark. Kartverket. Besøkt 4. november 2016.