Trondheim kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trondheim Kunstmuseum»)
Trondheim kunstmuseum
Trondheim kunstmuseum ligger i Bispegata, mellom Nidarosdomen og Trondhjems Kunstforening. Bygd 1930.
StedMidtbyen i Trondheim
TypeBilledkunst
MuseumsdirektørJohan Börjesson
Etablert1864
Kart
Trondheim kunstmuseum
63°25′38″N 10°23′40″Ø
AdresseBispegata 7b, 7013 Trondheim
Nettstedhttp://trondheimkunstmuseum.no/

Trondheim kunstmuseum, forkortet TKM, tidligere Trøndelag Kunstgalleri, er en offentlig institusjon i Trondheim.

Museet ble 1. januar 2009 en del av Museene i Sør-Trøndelag AS (MiST).

TKM presenterer temporære utstillinger med internasjonal og regional kunst, samt verker som inngår i museets egne store kunstsamling. Museet har Norges tredje største offentlige kunstsamling, med hovedvekt på norsk kunst fra ca. 1850 og frem til i dag.[1] Samlingen inneholder kjente verk som Harald Sohlbergs «Natt» (Røros kirke) (1904), Georg Jacobsens «Haren» (1922) og Peder Balkes «Nordkapp» (1870-årene).

Visningssteder[rediger | rediger kilde]

TKM har to visningssteder, TKM Bispegata som ligger ved Nidarosdomen, og TKM Gråmølna ved Nedre Elvehavn.

TKM Bispegata[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen i Bispegata 7 b ble oppført i 1930. Trondheim kunstmuseum ble opprettet i 1997 for å videreføre samlingsforvaltningen. Byggets mange og varierte rom i to etasjer gir rike muligheter for å arbeide med ny og gammel kunst, og bygget ble oppusset i 2012 hvor det blant annet ble satt inn kunstig belysning i annen etasje. Samtidig ble museets arkitektoniske form fra 1930 gjeninnført.

TKM Gråmølna[rediger | rediger kilde]

Gråmølna

TKM Gråmølna ble etablert i 2008, med beliggenhet på Nedre Elvehavn. I museets første etasje presenteres skiftende utstillinger med internasjonal og regional samtidskunst. I andre etasje presenteres utstillinger som inkluderer verk fra kunstgaven fra Håkon Bleken.

Formålsparagraf[rediger | rediger kilde]

Formålsparagrafen til Trondheim kunstmuseum lyder:

«Trondheim kunstmuseum har som formål å skape interesse for og øke kunnskap om billedkunst og andre visuelle uttrykksformer. Dette søkes oppnådd ved ervervelse, bevaring, vitenskapelig forskning og formidling, herunder utstilling av ulike kunstformer. Museet skal være et dokumentasjons – og kompetansesenter for regionen, dvs. så langt det er mulig å søke å fange opp vesentlige nasjonale og internasjonale strømninger. Museet vil bidra med kunstformidling i et nasjonalt nettverk. Trondheim kunstmuseum skal være en allmennyttig institusjon i samfunnets og samfunnsutviklingens tjeneste, være modig og ha høy kvalitet.»

Historie[rediger | rediger kilde]

Initiativet til en kunstforening i Trondheim ble tatt i 1845 av professor I.C. Dahl. Byens størrelse var på den tiden 13 000 innbyggere. Dette skjedde ved at Dahl skrev et brev der han oppfordret

«dannede Indvaanere av begge Kjøn i det nordenfjeldske Norge til at forene sig ogsaa i Trondhjem at danne en Kunstforening lig dem, der allerede i flere Aar have bestaaet i Christianina og Bergen, hvoraf Personer udenfor som i disse Byer ere Medlemmer.»

Om foreningen øyemed sier han at det skal være:

«at vække og udvikle den Kunstsands, der slumrer i saamangen Menneskesjel, men som Anledninge til jevnlig at beskue dygtige Kunstneres Verker allene kan vække til Bevidsthed og udvikle til Virksomhed.»[2]

Trondheim kunstmuseums samling ble opprettet i 1864, og ble kalt ‘Det faste galleri’, et navn som ble brukt frem til 1973. I den første fasen var bildene montert i Stiftsgården og i Trondhjems Sparebank. I perioden 1891–1914 ble en stor del av bildene kjøpt inn, blant annet med innkjøpsmidler fra Trondhjems Brændevinssamling på 51 000 kroner. Innkjøpene skjedde ofte gjennom «konkurranseutstillinger», hvor mange sentrale norske kunstnere sendte inn bidrag.[3] Samlingen økte i mellom- og etterkrigstiden, og omfatter i dag over 5000 verk.

TKMs direktør[rediger | rediger kilde]

Direktør for Trondheim kunstmuseum i perioden 1998 - 2010 var Randi Nygaard Lium. Hun ble etterfulgt av Pontus Kyander, som tiltrådte i oktober 2011. I mellomtiden var Cathrine Hovdahl Vik konstituert direktør.[4] Den nåværende direktøren Johan Börjesson startet i mars 2014.

Utstillinger (utvalg)[rediger | rediger kilde]

«Sammen» (2012)[rediger | rediger kilde]

20. juli 2012 åpnet utstillingen Sammen, som var den første utstillingen kuratert av Pontus Kyander. Utstillingen fikk god mottakelse, for eksempel skrev Margrete Abelsen for Billedkunst at utstillingen hadde «engasjerende, gjennomførte og vakre verk som viser i hvilken retning det er på vei, og det lover godt.» [5]

Separatutstilling: Ole Sjølie (2012)[rediger | rediger kilde]

I 2012 ble det vist en utstilling med den norske maleren Ole Sjølie. Utstillingen fikk god omtale, og medførte at kunstneren donerte 15 kunstverk til Trondheim kunstmuseum.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trygve Lundemo, Storheter ligger gjemt i kjelleren, Adresseavisen, 23. november 2007
  2. ^ Josef Jervell Grimelund og Olav Flønes, Trondhjems Kunstforening 1845-1945, Trondhjems kunstforening, 1955
  3. ^ Per Christiansen, 50 hovedverk fra Trondhjem Kunstforenings faste samling, Adresseavisen, 1994
  4. ^ http://www.adressa.no/kultur/article1650676.ece
  5. ^ http://www.billedkunstmag.no/Content.aspx?contentId=2509[død lenke]
  6. ^ http://www.adressa.no/kultur/article6550599.ece

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]