Trollspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trollspinner
Harpyia milhauseri, ♂
Nomenklatur
Harpyia milhauseri
Fabricius, 1775
Populærnavn
trollspinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektHarpyia
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa; i Norden foreløpig bare i Danmark og det sørøstlige Sverige

Trollspinner (Harpyia milhauseri) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne arten forekommer ikke i Norge, nærmest finnes den i Småland i Sverige, men den ser ut til å være i spredning. Som mange andre arter i familien tannspinnere (Notodontidae) har den en merkelig utseende larve.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 42 – 53 mm), kraftig, lyst grå spinner som neppe kan forveksles med noen annen nordisk art. Hodet er nokså lite. Antennene er ca. 1/3 så lange som forvingen, fjærformet hos begge kjønn, smale hos hunnen og ganske brede hos hannen. Som hos de fleste Heterocampinae er den ytterste tredjedelen av antennene trådformede. Brystet er lysegrått på sidene, nokså mørkt brunt foran, og i et kileformet område i midten som er ganske smalt foran, men dekker hele brystets bredde i den bakre delen. Hos hannen er det i tillegg to lyse lengdestriper midten. Bakkroppen er kledt med ganske lange, lysbrune hår, på ryggsiden med diffuse tverrbånd av blekere hår. Forvingen er avlang og temmelig smal, ganske tynt kledt med skjell, grå på farge. I den ytre delen er det et krumt, ofte utydelig, grågult tverrbånd. Bakkanten er mørkebrun i nesten hele vingens lengde. Bakvingen er hvit med en sjokoladebrun flekk ved bakhjørnet, ytterkanten er noe mørkere. Larven er kort og kraftig, skarpt grønn, ryggsiden delvis brun. Hodekapselen er uvanlig stor og brun. På ryggsidene av det fjerde til og med åttende kroppsleddet sitter gaffeldelte, kjøttfulle utvekster, der den på det fjerde leddet er større enn de andre. De to siste leddene er forstørret, og holdes opp fra underlaget. Begge har spisse utskudd som til sammen danner en firkant. Larven sitter som oftest med kroppen i S-form.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Trollspinneren finnes i varme, lysåpne skoger med innslag av eik. Larvene lever først og fremst på sommereik (Quercus robur), noen ganger også på bøk (Fagus sylvatica) eller andre løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr i mai – juni, oftest bare en kort periode på kvelden. De kommer gjerne til lys, spesielt hannene. Etter paringen legger hunnen 150 – 200 egg i små grupper på bark eller kvister, mest høyt oppe i kronene på eiketrær. Larvene lever enkeltvis og holder seg på undersiden av bladene. Det merkelige utseende gjør at de ligner visne blader. Larven er utvokst i august. Den kryper da noe nedover på stammen og spinner en kokong av silke og opptygget bark, plassert i en barksprekk. Kokongen er hard og motstandsdyktig, og man kan fortsatt finne den flere år etter at puppen er klekket – dette er gjerne den mest effektive måten å registrere arten på, da både larver og voksne er vanskelige å finne. Puppen har en spiss tagg på undersiden som den bruker til å skjære ut et rundt vindu i kokongen når den skal klekke – på dette kan man kjenne utklekte kokonger av denne arten fra andre arter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Trollspinneren forekommer i Sør- og Mellom-Europa østover til Volga og Moskva-området. I Norden er den kjent fra øyene og det østlige Jylland i Danmark, og fra Öland, Småland, Blekinge, Östergötland og Skåne i Sverige. I Sverige ble den tidligere regnet som en stor sjeldenhet, men den har blitt funnet i en god del nye områder de siste årene. Etter alt å dømme er arten i spredning, men de nye funnene kan også komme av at man er blitt bedre til å registrere denne arten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]