Trollmannen fra Oz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Opprinnelig tittelside i den amerikanske barneboka Trollmannen fra Oz (The Wonderful Wizard of Oz) av L. Frank Baum (1856–1919). Boka ble første gang utgitt i 1900. Illustrasjonene var ved William Wallace Denslow (1856-1915).
For å lese om den amerikanske filmen fra 1939, se Trollmannen fra Oz (film), for musikalen se Trollmannen fra Oz (musikal)

Trollmannen fra Oz (originaltittel The Wonderful Wizard of Oz) er den første og mest kjente av barnebøkene om Oz av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum. Boken kom ut i 1900 og er den eneste i serien som er blitt oversatt til norsk.

I historien møter vi Dorothy Gale, som bor på en bondegård i Kansas med onkelen og tanten sin, og som sammen med hunden Toto blir fraktet til det magiske fantasilandet Oz av en syklon som river med seg gårdshuset. I Oz får Dorothy vite av en god heks at den eneste som muligens kan hjelpe henne med å komme tilbake til Kansas og familien, er den store Trollmannen som bor i Smaragdbyen.

Dorothy får etter hvert selskap på reisen av Fugleskremselet, Blikktømmerhoggeren og Den feige løven, som alle ønsker å be Trollmannen om hjelp; Fugleskremselet vil ha en hjerne, Blikktømmerhoggeren ønsker seg et hjerte, og den Feige Løven trenger mot.

Den siste oversettelsen er fra 2014.

Fortellingen i denne første boken om Oz har blitt filmatisert en rekke ganger. Den mest kjente filmatiseringen er Trollmannen fra Oz fra 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy, som etter hvert er blitt mer kjent enn boken den baserer seg på. Det har også blitt laget skuespill og musikaler av historien. I 2013 kom Oz: The Great and Powerful, en amerikansk barnefilm med fargerike dataeffekter og actionpreget eventyrhandling.

L. Frank Baum skrev senere tretten bøker til om landet Oz. Etter hans død i 1919 ble serien overtatt av andre forfattere.

Miniserien Tin Man fra 2007 er basert på boka, men med en futuristisk vri.