Trollbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trollbundet er den første boken i serien Sagaen om Isfolket av den norske forfatteren Margit Sandemo. Bokserien ble gitt ut fra 1982 til 1989. Bokserien er en slektssaga som følger slekten Isfolket gjennom århundrene.

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

  • Silje Arngrimsdatter
  • Tengel den gode av Isfolket
  • Heming Fogdedreper
  • Sol Angelica av Isfolket
  • Hanna av Isfolket
  • Dag Christian Meiden
  • Liv Hanna av Isfolket

Handlingen i Trollbundet[rediger | rediger kilde]

Pesten herjer i Trondheim, der vi møter to kvinner som vil få stor betydning for Isfolket: Silje Arngrimsdatter og Charlotte Meiden. Silje er sytten år gammel, og alle hennes slektninger er døde som følge av pesten. Nå er hun fattig og alene, og går rundt i Trondheims gater på jakt etter mat og varme. Samtidig har den unge danske adelskvinnen Charlotte Meiden problemer. Hun har nettopp fått et barn. Barnets far er gift, og Charlotte er utrolig redd for at noen skal oppdage det. Hun kommer seg ut av Trondheim, og forlater det nyfødte barnet i en skog. Samtidig finner Silje en liten pike på omtrent 2 år. Barnet sitter ved siden av den døde moren, og prøver å få henne til å våkne igjen. Silje tar med seg den lille piken, og sammen forlater de Trondheim. Da de kommer ut i skogen, hører de spedbarnslyder. Silje tror det er en utburd, et gjenferd etter et barn som er blitt satt ut, og blir utrolig redd. Den lille piken hun har tatt med seg derimot, vil gjerne finne ut hvor lydene kommer fra. De finner barnet som Charlotte har satt ut, og tar det med seg. Når de kommer seg ut av skogen, er de ved henrettelsesplassen, der en vakker, ung fange skal henrettes. Plutselig dukker det opp den underlig mann, som spør Silje om hun vil redde den unge fangen. Silje sier ja, later som om hun er fangens kone, og får overbevist bødlene om at han er uskyldig.

Etterpå får Silje husrom på gården til den gamle maleren Benedikt. Hun kaller de to barna hun hadde med, den nyfødte gutten og den lille piken, for Dag og Sol. Benedikt dekorerer en kirke, og Silje får være med å male, hun er usedvanlig flink. Hun tenker ofte på den unge fangen hun reddet; Heming, og forelsker seg i ham. Men etter hvert begynner hun å plages av drømmer, og det er ikke Heming hun drømmer om, men den underlige mannen som hun møtte utenfor henrettelsesplassen. Etter noen dager i kirken, spør Benedikt om hun har lyst til å male en djevel. Silj» begynner å male, men da de er ferdige får de begge et sjokk: Djevelen hun har malt er akkurat som den underlig mannen hun har møtt!

Etter en stund får Silje vite at mannen hun drømmer om heter Tengel av Isfolket. Like før jul kommer Benedikts svigerinne, Abelone, til gården. Hun har bestemt seg for å slå seg til der, for godt. Stemningen på gården blir ikke særlig bra etter dette, siden Abelone skal ha alt på sin måte, og avskyr både Silje, Sol og Dag. Silje vil gjerne treffe Tengel igjen, og går opp til hytta hans med julemat. Tengel forteller henne historien om Isfolket.