Trogiidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trogiidae
Nomenklatur
Trogiidae
Populærnavn
støvlus
Hører til
støvlus, lus,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: vel 50, 19 i Europa, 6 funnet i Norge
Habitat: på land, på trær (bark) og berg, der det er lav, alger. I kjellere og i museum
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i

Trogiidae er gruppe svært små insekter som tilhører gruppen støvlus (Psocoptera). De er ikke parasitter men lever av ulikt organisk materiale, og kan opptre som skadedyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Trogiidae er små, blekt brunlige, nesten helt vingeløse støvlus med slanke bein. Føttene er tre-leddete. Kroppen er trinn og mer eller mindre pæreformet. Hodet er stort og bredt med utstående, runde fasettøyne, antennene lange og tynne. Punktøyne mangler. Beina er foholdsvis korte, leggen og foten på bakbeinet er høyst så lange som bakkroppen. Føttenes klør har ikke noen tann. Vingene er redusert til små knapper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Noen arter lever utendørs, blant annet på barken av trær, andre finnes helst innendørs der de lever av ulike slags dødt organisk materiale.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Noen av disse artene finnes ofte på lagrede matvarer, dersom disse blir lagret fuktig. Ved angrep av støvlus er det sannsynlig av matvarene først har vært angrepet av sopper på grunn av fuktig lagring. De kan også gjøre stor skade i insektsamlinger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Noen av artene er spredt med mennesker over hele Jorden. I Europa (i politisk, ikke geografisk, forstand) forekommer det 19 arter, men mange av disse bare på Kanariøyene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken innen gruppen støvlus følger Ottesen, 1993, (se kilde).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]