Triozidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Triozidae
Trioza urticae
Nomenklatur
Triozidae
Loew, 1867
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: ca. 1 000 i verden, 105 i Europa, 23 i Norge
Habitat: på planter
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Triozidae er en familie med plantelus som regnes til undergruppen sugere (Psylloidea). De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, kraftig bygde (harde) insekter. Vingene er klare eller flekkete med tydelig årenett, forvingen er ofte tilspisset ytterst. Det beste kjennetegnet på de voksne insektene er at de tre lange årene i forvingen (R, M og Cu1) skiller lag på ett punkt eller ganske nær hverandre slik at det dannes en tre-delt gaffel i vingens indre del.

Forvinge med typisk åremønster for familien

Antennene er 10-leddete, de to innerste leddene er korte og tykke, de åtte ytterste ganske lange og tynne. Det ytterste leddet har to børster i spissen. Hodet har to, vanligvis ganske lange, kjegleformede framspring i ansiktet. Nymfene kan kjennes på at vingeknoppene strekker seg fremover langs sidene av hodet, de når omtrent like langt fram som hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene i denne familien suger plantesaft fra ulike urter. De forskjellige artene er ganske spesifikke når det gjelder vertsplanter. Nymfene til noen arter, for eksempel meldesuger (Trioza chenopodii), lever i galler som de forårsaker ved å sprøyte visse kjemikalier inn i plantene. I likhet med andre sugere hopper triozidene godt. De er ikke spesielt sterke flygere, men kan transporteres langt med vinden.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Gulrotsugeren (Trioza apicalis) er et brysomt skadedyr på gulrot der disse plantelusenes saftsuging forårsaker såkalt krusesyke. Ellers er de fleste norske artene i familien knyttet til ville planter, og er ikke regnet som skadedyr. I varmere strøk er flere arter regnet som skadedyr, blant andre Trioza erytreae som gjør betydelig skade på sitrus-trær i Sør-Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Triozidae omfatter over 40 slekter:

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]