Trikotillomani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Trikotillomani som også blir kalt hårnappings lidelse innebærer at man napper ut hår på et eller flere områder, ofterst hode eller øyenbryn, men også øyenvipper, kjønnshår eller kroppshår.

Hudplukkings lidelse , det å plukke eller pirke så mye på huden at det blir et problem, er en lignende lidelse som kan behandles på samme måten og som mange hårnappere også har.

Hårnapping starter for noen i 7 års alderen, men gjennomsnitlig start alder er 13 år. Mellom 50 og 150 000 i norge  har dette som et alvorlig problem.

Hårnapping er plagsomt ofte på grunn av skam over å ikke kunne kontrollere nappe-trangen og at det fører til skallede områder.

Det går ut over skole, arbeid, det sosiale og par-forhold fordi det tar mye tid, både nappingen og å skjule hårtapet. Det kan begrense fysiske aktiviter som svømming og dansing. Ofte er det problemer i parforhold fordi man må skjule problemet, eller er for skamfull til å begynne et forhold..

Det er svært vanskelig for de fleste å stoppe av seg selv, men det finnes behandlingsmetoder som virker.

En behandling går ut på at man skal bli klar over at man er i ferd med å nappe og  lærer nye reflekser for å stoppe. Så lærer man å akseptere  å ha sterk trang  men likevel ikke gjøre det, å ha en forpliktelse overfor seg selv om å ikke nappe, fordi det ikke passer med de verdiene man vil leve etter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Woods, D and Twohig M, 2013, Trikotillomani Act forsterket atferdsterapi, Akademika forlag, Oslo