Triglav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Triglav
Triglav sett fra Debela Peč
Andre navnMonte Tricorno (italiensk)
Høyde 2 864 moh.
Primærfaktor 2 059 m[1]
Sekundærfaktor 72 km[2]
LandSlovenias flaggSlovenia
FjellrekkeDe juliske Alper
Førstebestigning26. august 1778
Posisjonskart
Triglav ligger i Alpene
Triglav
Triglav
Triglav (Alpene)
Kart
Triglav
46°22′42″N 13°50′12″Ø

Triglav (italiensk: Monte Tricorno) (2864 moh.) er Slovenias høyeste fjell (og tidligere det høyeste fjellet i hele Jugoslavia) og i De juliske Alper. Selv om navnet, som betyr trehodet, kan beskrive fjellets form sett fra Bohinjdalen kan det også tenkes at det er navngitt etter den slaviske guden Triglav. Dette er riktignok omdiskutert, da denne guden ikke er godt forstått og det ikke er dokumentert at han noen gang har blitt tilbedt i dette området.

Fjellet er et av Slovenias viktigste nasjonalsymboler. En stilisert gjengivelse er det sentrale elementet i Det slovenske riksvåpenet og dermed også på Slovenias flagg. Et fotorealistisk relieff av fjellet er designet på den nasjonale siden av den slovenske 50 cent-mynten.

Aljažtårnet

Den første bestigningen av Triglav som er registrert fant sted i 1778. Etter initiativ fra baron Sigismund Zois besteg Luka Korošec, Matija Kos, Štefan Rožič og Lovrenc Willomitzer fjellet og nådde toppen 26. august. Høyden ble første gang målt i 1808 av Valentin Stanič.

På toppen av fjellet står en liten metallstruktur, Aljažtårnet, som symboliserer slovensk terrirorial suverenitet og dette tårnet er et nasjonalsymbol i seg selv. Tårnet er oppkalt etter presten, fjellklatreren og patrioten Jakob Aljaž, som rundt 1900 kjøpte toppen for fem Østerrike-Ungarn gylden.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Triglavs referansesadel ligger ved Camporosso i Kanaldalen på vannskillet mellom elvene Fella og Slizza. Sadelens høyde er 805 moh. [1].
  2. ^ Avstand til samme høyde på Reißecks østre skulder Kleines Reißeck.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]