Triggerpunkt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et triggerpunkt, også kalt muskelknute, er et lite hardt og ømt punkt på en muskel som enten kan være latent (inaktivt) eller aktivt og stråler ut smerte. De fleste mennesker går rundt med latente triggerpunkter som alltid er litt ømme, og det skal ikke mye til for å aktivere disse og oppleve smerte.

Referert smerte[rediger | rediger kilde]

Referert smerte er et vanlig fenomen med triggerpunkter. Ikke alle musklene i kroppen har egne nerver, og mange muskler deler derfor nerver. Dette gjør at triggerpunkter et sted kan gi smerter i en muskel et annet sted. Man kan for eksempel ha vondt på forsiden av skulderen, mens det aktive triggerpunktet ligger på baksiden av skulderen.

Årsaker[rediger | rediger kilde]

Triggerpunkter kan ses på som kroppens varslingssystem om at noe ikke er som det skal. Årsaker til triggerpunkter kan være langvarig uttretting eller akutt overbelastning av en muskel, stress, dårlig bevegelighet i ledd (for eksempel i ryggraden), monotont arbeid eller uergonomisk sittestilling på arbeidsplassen, trekk og kulde, et traume eller andre triggerpunkter.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Triggerpunkter behandles med massasje, og det skal som regel ikke mye trykk til for å få stor forbedring i smerter. Man kan gå til terapeuter som for eksempel fysioterapeut, naprapat,kiropraktor eller massør/ idrettsmassør, og disse har ofte så god erfaring og kunnskap vedrørende behandling av triggerpunkter at du raskt vil bedre deg.

Man kan også behandle seg selv med egenmassasje. Det finnes til og med oppfinnelser som gjør at man kan massere sin egen rygg, for eksempel ved hjelp av massasjekrok som er formet som en «S». Blant fordeler med egenmassasje kan de nevnes at det er gratis, du kan gjøre det når du vil uten å måtte bestille time og at man selvsagt kjenner sin egen kropp best.

En massasje for å få bort triggerpunkter kan foregå slik:

1. Undersøk med fingrene i og rundt området med smerter om det fins spente og ømme muskler.

2. Dersom man har funnet et ømt punkt kan man prøve å legge trykk på punktet til spenningen slipper taket. Det må vurderes hvor mye trykk man skal legge på - dersom knuten ikke løsner kan man forsøke å legge på mer trykk.

-Det er viktig å ikke overdrive trykket man legger på et triggerpunktet for å unngå å risikere å skade muskelen. Dersom muskelen blir skadet vil det være vondt, og du vil kjenne en vedvarende brennende og «vond» smerte etter at du har gitt slipp på trykket. Om dette er tilfelle bør man avslutte med massasjen og legge is på muskelen.

- Dersom behandlingen utføres rett vil man få en følelse av midlertidig og «god smerte som er i ferd med å forsvinne».

- Det kreves ofte et par behandlinger før et triggerpunkt gir helt slipp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]