Trichomanesslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trichomanesslekten
Trichomanes speciosum vokser blant annet i Storbritannia
Nomenklatur
Trichomanes
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenHymenophyllales
FamilieHinnebregnefamilien
Økologi
Antall arter: > 25
Habitat: fuktige myr- og sumpområder, tropene
Utbredelse: sørlige halvkule
Inndelt i

Trichomanes er en slekt av bregner innenfor hinnebregnefamilien. bregnene er myr- og sumptilpassede, og slekten har en håndfull relativt usikkert henførte underslekter.

Disse bregnene er flerårige og ofte relativt små og skjøre vekster. Bladene kan være bare noenm cellelag tykke, og lett oppløselige. Flere arter er mørkegrønne eller nesten sorte av farge, og likner lite på "vanlige" bregner slik vi er vant med dem i Europa. Artene vokser først og fremst i tropene.

Slektskapsforhold[rediger | rediger kilde]

Innenfor Trichomanes har det vært tidvis operert med fire underslekter: Achomanes, Didymoglossum (én art), Pachychaetum, og Trichomanes.[1] Innenfor denne slekten regnes tidvis Cardiomanes sopm en egen slekt, den har bare én art på New Zealand. Tilsvarende er enkelte av de afrikanske artene av Crepidomanes synomyme med arter av Trichomanes. Crepidomanes har minst 44 kjente arter.

Cardiomanes med én art i New Zealand har tradisjonelt vært henført til Trichomanes, og arten Cardiomanes reniforme har samme artsepipet (navn) som en tilsvarende Trichomanes-benevnelse. Men genetiske studier tilsier at cardiomanes er en underart av hinnebregneslekten (Hymenophyllum), og bør regnes til denne.

For en mer omfattende taksonomi, se: Bregneplanter

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ artikkel i Intl Journal of Plant Sciences 164:5 (2003), side 753-761.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]